Bagmandspolitiet til angreb på skattesnydere

Bagmandspolitiet er klar til at skifte fokus, efterhånden som retsopgørene efter finanskrisen ebber ud. Den nye chef Morten N. Jakobsen vil gå hårdere ind i efterforskningen af skattesnyd.

Chefen for Bagmandspolitiet, Morten Niels Jakobsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bagmandspolitiet har taget ladegreb og retter nu kanonen mod de danske skattesnydere.

»Vi vil gå til makronerne, også når det gælder komplicerede skattesager, og hvor man ligger og udfordrer skattelovgivningen. Skat, moms og afgifter er fremover et klart satsningsområde, og vi vil føre de sager ved domstolene, der er nødvendige,« lyder det klare budskab fra chefen for Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), Morten N. Jakobsen. Han tiltrådte stillingen som ny chef i bagmandspolitiet i september 2014.

Det er et markant stilskifte fra Bagmandspolitiets side. Hidtil har de mange sager i kølvandet på finanskrisen krævet mange ressourcer i SØIK, men fremover flyttes fokus over på skatte- og afgiftssnyd i ind- og udland. Blandt andet også med et stærkere fokus på de fem milliarder kroner, som Skatteministereriet vurderer, at statskassen går glip af årligt, fordi danskere har gemt mange milliarder i udlandet.

Skattebetalinger og manglen på samme har været et af de mest debaterede og profilerede emner i den økonomisk-politiske debat siden finanskrisen. Både i Danmark og i det øvrige EU. En række spektakulære læk fra skattelylande og lande med kreative skatteordninger har for alvor rettet offentlighedens opmærksomhed mod de manglende skatteindtægter.

Skatteministeriet vurderer, at staten hvert år går glip af tre-fem milliarder kroner, og da man i 2012-2013 indførte amnesti for danskere med hemmelige, ubeskattede konti i udlandet, fik den danske statskasse over 300 millioner kroner i kassen. Mere kan altså være på vej fra den kant.

Den nye chef for SØIK er klar over, at det kræver ressourcer at sætte meget mere ind på skatteområdet. Han forventer, at sagerne fra den finansielle branche bliver normaliseret over de næste år, og det er ikke mindst de forventede frigivne ressourcer fra den kant, der skal flyttes over til en ekstraordinær indsats på skatte- og afgiftsområdet.

»Vi vil gøre, hvad vi kan for at fremme de sager. Og vi vil gå hårdt til værks, hvis der er brug for det,« siger Morten N. Jakobsen.