Bagmandspolitiet skruer op for tempoet på sagsbehandlingen

I flere år har kritikken lydt, at sagsbehandlingen hos Bagmandspoitiet har trukket i langdrag. Men det skal nu være slut, oplyser chef hos Statsadvokaten Morten Niels Jakobsen.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Torsdag i sidste uge blev der afsagt dom over Parkens tidligere topfolk, Flemming Østergaard og Jørgen Glistrup, i Østre Landsret. Dommen satte efter alt at dømme et punktum i en særdeles langvarig retssag mod de to tidligere ledere, der resulterede i halvandet års ubetinget fængsel til hver.

Men sagsbehandlingen har fået hård kritik for at have været for langsom - en kritik som vækker genkendelse hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) - også kaldet Bagmandspolitiet - og chef Morten Niels Jakobsen.

»Det har fra min første dag været et vigtigt fikspunkt at få sagsbehandlingstiden ned i de her sager. Vi har nu fået en sagspukkel afviklet, og de kommende sager fra vores hånd vil dokumentere, at vi har et helt andet tempo i vores sagsbehandling end tidligere,« siger han til Børsen.

Morten Niels Jakobsen ønsker ikke overfor Børsen at komme med specifikke løfter om, hvor hurtigt sagsbehandlingen i fremtiden kommer til at være, men forklarer at man vil opleve, at behandlingstiden i fremtiden vil blive nedbragt betragteligt.

I 2014 kom det frem via en intern rapport, at Finanstilsynet var utilfreds med SØIKs efterforskning, der var både for langsom og ineffektiv.

I rapporten, som var udarbejdet af konsulentfirmaet McKinsey, og som DR havde fået aktindsigt i, skrev Konkurrencestyrelsen:

»SØIK kunne med fordel arbejde på at begrænse sagsbehandlingstiderne. SØIKs arbejdsgange virker til at kunne være mere effektive.«

På daværende tidspunkt i 2014 var SØIK under kritik for langsomme ineffektive arbejdsgange i forbindelse med en byggekartelsag, hvor 33 virksomheder var sigtet for at have brudt konkurrencereglerne ved at have koordineret priser på udbud af byggeopgaver.