Bagmandspolitiet kræver 15 mio. kroner fra Don Ø

Hvis Parkens tidligere topfolk kendes skyldig i kursmanipulation, bliver det Flemming Østergaard, der skal tilbagebetale det største millionbeløb og får flest måneder bag tremmer.

Foto: Liselotte Sabroe. Flemming Østergaard vil blive gjort estartningsansvarlig, hvis Parken får en bødestraf.
Læs mere
Fold sammen

Flemming Østergaard bliver den person, der får flest måneder i fængsel. For han er manden hos Parken Sport & Entertainment, som har fået suverænt størst personlig fortjeneste ud af den påståede kursmanipulation.

Det vurderer Bagmandspolitiet, der torsdag rejste tiltale mod den tidligere ledelse i Parken for at have kursmanipuleret sig til en ulovlig fortjeneste på 17,7 mio. kr.

»Flemming Østergaard tegner sig for cirka 15 mio. kr., mens direktør Jørgen Glistrup tegner sig for det resterende beløb,« siger vicestatsadvokat Henrik Helmer Steen fra Bagmandspolitiet, også kaldet Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).

Målet er at få konfiskeret 17,7 mio. kr. fra tidligere bestyrelsesformand i Parken Flemming Østergaard og tidligere direktør Jørgen Glistrup, som de ifølge Bagmandspolitiet sikrede sig, da de manipulerede selskabets aktiekurs og udnyttede deres aktieoptioner i 2007 til 2008. Desuden er yderligere to personer under navneforbud tiltalt, og alle fire personer får en fængselsdom i Købehavns Byret, hvis det står til Bagmandspolitiet.

»Hovedmændene skal have mest, men vi går efter fængselsstraf til alle fire. Også dem længere ned i hierarkiet,« siger Henrik Helmer Steen.

Mens en af landet førende juridiske eksperter Lars Bo Langsted vurderer, at Flemming Østergaard kan blive frihedsberøvet i et år eller mere, hvis anklagemyndigheden får medhold, er anklagemyndigheden mere forsigtig i sin melding.

»Nu skal man ikke sælge skindet, før bjørnen er skudt. Men vi går efter en stor bødestraf og ubetinget fængsel i en længere periode. I tidsmæssig udstrækning og beløbsmæssigt er det en omfattende sag, så strafmæssigt er vi i hvert fald oppe i det niveau, som EBH-sagen havde,« siger Henrik Helmer Steen.

I foråret faldt der dom i sagen om kursmanipulation i toppen af EBH Bank, og her blev daværende bankdirektør Finn Strier Poulsen idømt en fængselsstraf på fem måneder. Dommen er dog anket.

Ifølge Lars Bo Langsted er sagen om Parkens påståede kursmanipulation formentlig den største i Danmark nogensinde. Også hos Bagmandspolitiet hæfter man sig ved sagens omfang.

»Vi opfatter det som omfattende kursmanipulation for meget store beløb. For Parken har næsten i et år opkøbt massivt af egne aktier uden at meddele det til nogen, og det har medvirket til, at kursen på aktien ikke har været den reelle kurs,« siger Henrik Helmer Steen fra Bagmandspolitiet.

Kursmanipulationen er ifølge tiltalen sket ved, at Parken via FIH Erhvervsbank og daværende Capinordic Bank A/S over 11 måneder i 2007 og 2008 købte cirka 95.000 af egne aktier til en værdi af cirka 113 mio. kr. Parken havde en så dominerende adfærd i markedet, at Parken på ulovlig vis påvirkede aktiekursen i positiv retning, lyder det i tiltalen, som også fastslår, at Parken foretog kursmanipulation ved at købe aktier kort før lukketid på børsen for at sikre en høj lukkekurs. Dette kan vildlede om aktiens reelle værdi, lyder det fra Bagmandspolitiet.

Den detroniserede sportskonge Flemming Østergaard, der kalder sig selv »Don Ø«, var i opgangtider en elsket formand hos Parkens fodboldhold, FC København. Han er i dag ikke så populær i Parken, og det lyder fra Parkens nuværende bestyrelsesformand, at Østergaard vil blive gjort estartningsansvarlig, hvis Parken får en bødestraf.

De penge kan Parken dog godt skyde en hvis pil efter, da det ifølge ekspert Lars Bo Langsted ikke er muligt at gøre andre erstatningsansvarlig for en bøde, man selv får.

Hvis anklagemyndigheden vinder sagen, vil Glistrup og Østergaard foruden nogle måneder bag tremmer få konfiskeret værdier for 17,7 mio. kr. Både Østergaard og Glistrup erklærer sig uskyldige, men skulle domstolene vise sig at have en anden holdning, er der tilsyneladende værdier at komme efter hos den tidligere fodboldboss. I selskabet Flemming Østergaaard Management A/S, der er ejet af Flemming Østergaard og sønner, er der i det seneste regnskab bogført en egenkapital på 34 mio. kr.