Bagmandspolitiet: Ja, vi skal blive bedre

Han har haft et halvt år i stolen som chef for Bagmandspolitiet. Nu er Morten Niels Jakobsen klar til at fortælle, hvor han vil bringe indsatsen mod økonomisk kriminalitet hen over de kommende år.

Et halvt år efter at være tiltrådt som chef for Bagmandspolitiet har Morten Niels Jakobsen defineret de vigtigste indsatsområder over for økonomisk kriminalitet. Foto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Sagsbehandlingstiderne skal nedbringes. Det er en klar målsætning. Men man skal dog huske, at der ofte er tale om komplekse sager. Jeg er ikke en tudeprins, men efterforskning i komplekse sager er omfattende med mange tusinde siders bilag og andet materiale, der skal gennemgås, men ja, vi skal gøre det bedre.«

Bagmandspolitiets chef siden efteråret 2014, Morten Niels Jakobsen, ved godt, hvor skoen trykker. Nemlig at danskernes retsopfattelse bringes i spil, når man som borger kan »hænge« i retssystemet i en længere årrække, inden endelig domfældelse – frifindelse eller straf.

Netop Bagmandspolitiet, som tager sig af de tunge økonomiske kriminalsager fra erhvervslivet, er ofte hårdt kritiseret for de meget lange sagsbehandlingstider. Aktuelt ved den højtprofilerede Parken-sag, hvor Bagmandspolitiet har tiltalt blandt andre tidligere formand i Parken, Flemming Østergaard, og tidligere direktør i Parken, Jørgen Glistrup, for kursmanipulation.

Det er en sag fra 2007, som dog først dukkede op til overfladen i 2010. Der ventes dom i byretten til sommer, og herefter bliver dommen sandsynligvis appelleret til næste retsinstans, og det vil sige, at der kan gå næsten ti år fra gerningsperioden til endelig domfældelse.

Frifindelse vækker opsigt

Netop sager om kursmanipulation har fyldt meget hos Bagmandspolitiet de senere år, i kølvandet på den finansielle krise. Og der er både sejre og nederlag for Morten Niels Jakobsen og hans folk.

»Det er sådan, at frifindelse ved en domfældelse vækker mere opsigt end en straf. Sådan er det, og det må vi leve med. Men det er klart, at når der er frifindelse, skal vi internt hos os selv evaluere og vurdere sagen og vores indsats,« siger han.

Bagmandspolitiet har haft 56 sager om kursmanipulation siden 1998, og de fleste sager er vundet. Både i de enkelte politikredse og hos Bagmandspolitiet er »succesraten« for vundne sager om økonomisk kriminalitet på omkring 90 procent.

Han venter dog, at antallet af sager om kursmanipulation nu flader ud, og at der bliver markant færre af slagsen. Dels fordi disse sager er udsprunget af finanskrisen, dels fordi sagerne og de domme, der nu er på området, har ført til mere klarhed om, hvad der er inden for lovgivningen, og hvad der er udenfor.

»Det har været et noget jomfrueligt om-råde. Nu har vi og den finansielle branche mere fast grund under fødderne. Bagmandspolitiets chef har dog samtidig denne opfordring til den finansielle branche:

»Branchen må også gribe i egen barm og løbende sørge for at have en bred sikkerhedsmargin fra praksis i finansinstitutterne til den konkrete lovgivning. Jeg mener ikke, at branchen og de enkelte institutter bør udfordre loven, og det har jeg da også sagt til dem (finanshusene, red.).«

Morten Niels Jakobsen har defineret følgende områder som værende blandt de væsentligste indsatsområder:

Betydelig mere fokus på kriminalitet på området for skat, moms og afgifter. Og her vil man fra Bagmandspolitiets side gå hårdt til værks.

Afslutning af de mange sager i kølvandet på finanskrisen. Ud over kursmanipula-tionssager udestår eventuelle strafferetlige sager som følge af krakkene i eksempelvis Capinordic Bank og Amagerbanken. Bagmandspolitiet håber at have de fleste sager, der stammer fra finanskrisen, afsluttet i 2017-2018.

Markant styrkelse af det forebyggende arbejde. Bagmandspolitiet skal tænke præventivt og proaktivt, ikke reaktivt. Det skal ske med mere analysearbejde og inddragelse af avancerede IT-systemer samt særlige faggrupper som eksempelvis historikere, sociologer med flere.

Fortsat fokus på og opfølgning på kartelsagerne i byggeriet og også generelt fortsat fokus på konkurrencelovgivningen.

Brud på og overtrædelser af intellektuelle rettigheder. Det er blandt andet varemærke-, design- og ophavsrettigheder.

Men én ting er opfattelsen og selvforståel-sen hos Morten Niels Jakobsen og hans 130 kolleger. Offentligheden og den politiske verden kan sagtens have en noget anden og indimellem ganske kritisk holdning til Bagmandspolitiet.

Nok er Morten Niels Jakobsen ikke på catwalken ved en skønhedskonkurrence, men det er væsentligt, at Bagmandspolitiet og statsanklagerens arbejde til stadighed generelt nyder borgernes tillid.