Bagmandspolitiet fik tilladelse til at konfiskere penge i storbanker

Allerede i september gik Bagmandspolitiet efter at beslaglægge midler hos en række internationale storbanker i sagen om svindel med dansk udbytteskat.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen

Den 3. november annoncerede Bagmandspolitiet, at man havde beslaglagt 1,7 milliarder kroner på bankkonti i udlandet, som tilhørte et netværk af virksomheder og personer, som mistænkes for at have franarret Skat milliarder af kroner.

Men allerede i slutningen af september havde Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) – også kaldet Bagmandspolitiet – identificeret en række internationale storbanker, hvor politiet ønskede at konfiskere det mistænkte svindelnetværks midler.

Det fremgår af retsdokumenter, som Berlingske har set, at Bagmandspolitiet fik tilladelse til at beslaglægge midler i en stribe internationale storbanker. Det drejer sig om de britiske banker Barclays Bank, National Westminster Bank og Royal Bank of Scotland, de to tyske banker Varengold Bank og Commerzbank samt den Luxembourg-baserede Dexia Bank.

Beslaglæggelserne handlede om indeståender på konti såvel som indhold af depoter og bokse til de i alt 12 selskaber, som Bagmandspolitiet mistænker for at være en del af et internationalt netværk, som har snydt de danske skattemyndigheder for 6,2 milliarder kroner siden januar 2012.

Politiet fik samtidig rettens tilladelse til at forlange kontooplysninger og andet skriftligt materiale udleveret, herunder oprettelsesdokumenter, kontoudtog, posteringsoversigter og underliggende transaktionsbilag.

I centrum for politiets efterforskning står den 45-årige britiske finansmand Sanjay Shah, som har adresse i Dubai. Bagmandspolitiet er gået systematisk til værks, og har opnået tilladelse til beslaglæggelse og edition af kontooplysninger for hver pengeinstitut, som medlemmerne af netværket benyttede sig af.

Barclays Bank havde f.eks. Sanjay Shahs selskab Solo Capital Partners og en britisk skatteinddrivelsesspecialist relateret til sagen som kunde. Solo Capital Partners brugte dog også Royal Bank of Scotland og tyske Commerzbank, mens den tyske bank Varengold Bank havde Sanjay Shah selv samt hans selskaber Elysium Global Limited og Elysium Global Trading Limited som kunder. Shah er aktionær i Varengold Bank. National Westminster Bank havde et andet britisk skatteinddrivelsesfirma som kunde, mens Dexia Banque i Luxembourg havde et tredje skatteinddrivelsesfirma som kunde. Begge selskaber er også relateret til sagen, og er mistænkt for at have inddrevet pengene fra de danske skattemyndigheder.

Varengold Bank, der har Shah som både kunde og aktionær, afviser at kommentere kundeforhold. Ifølge DR har de danske myndigheder i september beslaglagt omkring 40 mio. kroner i den Hamborg-baserede bank. I Danmark er advokat Jakob Lund Poulsen beskikket som forsvarer for Sanjay Shah, mens advokat Anders Nemeth er beskikket som forsvarer for fire selskaber med tilknytning til Sanjay Shah, nemlig Solo Capital Partners, børsmæglerselskabet Old Park Lane Capital, Telesto Markets og West Point Derivatives. Ingen af de to advokater ønsker at kommentere sagen.