Bagmandspoliti tiltaler tidligere ansat i Skat for millionsvindel

68-årig mand benægter anklager om bedrageri for 37,4 millioner kroner og om bestikkelse.

Foto: ERIK REFNER

Bagmandspolitiet rejser nu tiltale mod en tidligere ansat i SKAT og en dansker bosat i USA. De to er anklaget for i fællesskab at have begået groft bedrageri for 37,4 millioner kroner i en sag om refusion af udbytteskat. Den tidligere ansatte i SKAT er også tiltalt for embedsmisbrug og modtagelse af bestikkelse for to millioner kroner.

»Straffesagen er et af resultaterne af den omfattende efterforskning, som har stået på, siden SKAT anmeldte sagen om formodet svindel med refusion af udbytteskat for nu mere end 12 milliarder kroner. Det er af stor betydning at få klarlagt, om der er grundlag for at gøre et strafferetligt ansvar gældende mod de to tiltalte. Der er tale om mulig svindel med offentlige midler for et meget stort beløb,« udtaler statsadvokat Morten Niels Jakobsen fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) – i daglig tale bagmandspolitiet.

Tiltalen omhandler i alt 14 tilfælde, hvor et udenlandsk firma i 2007 uberettiget fik refusion af dansk udbytteskat. Den tiltalte dansker bosat i USA ejer firmaet, som efter anklageskriftet har givet urigtige oplysninger til SKAT, og som den daværende medarbejder i SKAT godkendte som ansvarlig sagsbehandler.

»Den pågældende skattemedarbejder er tiltalt for at have modtaget bestikkelse mere end fyrre gange til et samlet beløb af mere end 2 millioner kroner, hvilket gør denne straffesag meget alvorlig og meget speciel,« siger Morten Niels Jakobsen fra SØIK.

Anklagemyndigheden vil nedlægge påstand om fængselsstraf, hvis de to tiltalte bliver kendt skyldig. Straffesagen vil blive ført ved Retten i Glostrup. Det er endnu ikke besluttet, hvornår straffesagen kan begynde. Der er tidligere nedlagt navneforbud i forhold til den tiltalte, der er bosat i USA.

Den 68-årige tidligere ansatte i SKAT benægter anklagerne.

»Han nægter sig skyldig,« siger den nu tiltaltes forsvarer, advokat Lars Henriksen, ifølge Ritzau.

Den 68-årige mand er varetægtsfængslet og har været det siden slutningen af maj, da han blev anholdt i hjemmet i Helsingborg i Sverige.

Forholdet skete ifølge Ritzau i 2007, da pengene forlod statskassen og via en bank i Litauen endte i en caribisk østat, hvorefter beløbet til sidst havnede hos den bekendte i den amerikanske delstat Georgia.

Den tidligere ansatte i SKAT har tidligere stået frem i et DR-program om den store sag om udbytteskat, hvor firmaer ifølge Bagmandspolitiet har svindlet med udbytteskat for 12,3 milliarder kroner fra 2012 til 2015.

Her fortalte han, hvordan han havde siddet alene i Skat med det praktiske ansvar for at godkende ansøgninger om udbetaling af udbytteskat.

Hos Bagmandspolitiet fortsætter arbejdet med at opklare sagerne om økonomisk kriminalitet i udbytteskattesagen.

Det er foreløbigt lykkedes den såkaldte Sporingsgruppe i SØIK at få beslaglagt i alt cirka 2,7 milliarder kroner på blandt andet udenlandske bankkonti i sagen.

Bagmandspolitiet oplyser, at en række efterforskningsspor fortsat er åbne i både Danmark og udlandet og blandt andet omfatter komplicerede selskabskonstruktioner. Efterforskningen skar i samarbejde med myndigheder i en række andre lande.

»Skattesagen er på alle måder kompleks med professionelle og internationale aktører, der ser ud til at have benyttet sig af et meget gennemtænkt set-up. Jeg vil gerne understrege, at vi hos SØIK sammen med vores udenlandske samarbejdspartnere gør vores yderste for at undersøge, om der er grundlag for et strafferetligt ansvar i forhold til personer eller selskaber, der har været involveret i denne særdeles vanskelige sag. Og ikke mindst forsøger vi at få så mange penge som overhovedet muligt tilbage til den danske statskasse. Det er, som jeg tidligere har understreget, en særdeles vanskelig opgave,« siger Morten Niels Jakobsen.