Bag kulisserne: Sådan jages skattesvindlerne

Mindre end en måned efter at Skat i august afslørede, at statskassen var blevet frarøvet milliarder i svindel med udbytteskat, havde Bagmandspolitiet identificeret finansmanden Sanjay Shah som hovedmistænkt i et internationalt svindelnetværk. Kom med ind bag kulisserne i jagten på pengene og bagmændene.

Bagmandspolitiet mistænker Sanjay Shah og de otte selskaber for bedrageri af særlig grov beskaffenhed. Ifølge politiet har de mistænkte svindelagtigt i mindst 2.120 tilfælde bedt om refusion af dansk udbytteskat på vegne af 132 selskaber i USA og Malaysia. Fold sammen
Læs mere
Foto: ART. org
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandag 21. september 2015 ankommer Bagmandspolitiets specialanklager Michael Ejlerskov til den røde murstensbygning for enden af Lyngby Hovedgade, som huser Retten i Lyngby.

Dagen er en milepæl for Bagmandspolitiet og for Michael Ejlerskov, som klokken 13.30 for første gang skal foran en dommer og have rettens vurdering af politiets efterforskning af et milliard-røveri af skattekroner.

Denne mandag er der gået mindre end en måned, siden Skat og Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og international Kriminalitet (SØIK), kaldet Bagmandspolitiet, i en fælles pressemeddelelse den 25. august måtte fortælle danskerne, at statskassen var blevet frarøvet mindst 6,2 milliarder kr. i fiktiv udbytteskat. Siden har politiet arbejdet på højtryk med at opklare røveriet, som Bagmandspolitiets chef, statsadvokat Morten Niels Jakobsen, med egne ord »tænker på morgen, middag og aften«.

På baggrund af en retsdokumenter kan Berlingske som det første medie i detaljer fortælle om den foreløbige opklaring af det historisk store svindelnummer, som indtil videre har kostet fire chefer i Skat jobbet. I dag er den formodede svindel svulmet til 9,1 milliarder kroner, hvoraf Bagmandspolitiet har beslaglagt 1,7 milliarder kroner.

Michael Ejlerskov er en erfaren anklager hos Bagmandspolitiet. Specialanklageren er leder af den såkaldte Sporingsgruppe, hvis opgave det er at finde og beslaglægge værdier i sager om økonomisk kriminalitet, og han har blandt andet tidligere været med til at hente millioner af kroner hjem fra Hongkong i Stein Bagger-sagen.

Mindre end en måned efter offentliggørelsen af sagen er Michael Ejlerskov og hans folk allerede nået langt med opklaringen af milliardsvindlen. Det er lykkes dem at sætte navn på en hovedperson, nemlig en britisk erhvervsmand ved navn Sanjay Shah, samt et dusin selskaber, som de mistænker for at indgå i et internationalt svindelnetværk, fremgår det af retsdokumenter.

Bagmandspolitiet er klar til at ransage på en stribe firmaadresser i udlandet. Politiet er også klar til at forlange alle kontooplysninger fra de mistænktes banker og beslaglægge deres indeståender i en række internationale storbanker. Men ransagninger, beslaglæggelse og »edition«, som er den juridiske betegnelser for udlevering, kræver retskendelser ved en dansk domstol i hver enkelt sag, inden Bagmandspolitiet kan gå videre til udenlandske myndigheder og politi.

I Lyngby sætter byretsdommer Søren Holm Seerup retten kl. 13.30 den 21. september. Ingen fra pressen har opdaget, at der er noget afgørende på færde i opklaringen af milliard-røveriet, og ingen journalister er til stede ved retsmødet, som i princippet er offentligt.

Alligevel anmoder Michael Ejlerskov om at få dørene lukket for at sikre, at der ikke slipper fortrolige oplysninger ud, som kan risikere at ødelægge opklaringen af det store svindelnummer med danske udbytte-milliarder. Det har dommer Seerup forståelse for, og kl. 13.32 bliver dørene lukket.

Michael Ejlerskov redegør herefter for efterforskningen mod i alt ni mistænkte – finansmanden Sanjay Shah, som bor i Dubai, og otte britisk baserede selskaber, hvoraf fem har ejermæssig eller anden tilknytning til Shah.

Bagmandspolitiet mistænker Sanjay Shah og de otte selskaber for bedrageri af særlig grov beskaffenhed. Ifølge politiet har de mistænkte svindelagtigt i mindst 2.120 tilfælde bedt om refusion af dansk udbytteskat på vegne af 132 selskaber i USA og Malaysia.

For at overbevise dommeren om kvaliteten af efterforskningen fremlægger Michael Ejlerskov en række oplysninger fra Skat og Bagmandspolitiets britiske modpart, National Crime Agency om skatterefusioner, selskabsoplysninger, aktieudbytter og pengestrømme.

Michael Ejlerskovs argumentation er tilsyneladende i orden. Dommer Søren Holm Seerup afsiger kendelse, der giver tilladelse til at ransage hos Sanjay Shahs selskaber, Solo Capital Partners og Elysium Global samt hos Solo Capitals datterselskab Old Park Lane Capital PLC, et kriseramt britisk børsmæglerselskab, som Solo Capital har overtaget i foråret 2015. Alle har adresse på Exchange Square i London. Bagmandspolitiet får yderligere tilladelse til at ransage på Old Park Lane Capitals adresser i Tonbridge i Kent og på Berkeley Square i London.

Specialanklager Michael Ejlerskov får også tilladelse til at ransage hos to andre selskaber, der er relateret til Sanjay Shah. Det drejer sig om Telesto Markets LLP i Old Gloucester Street i London samt hos West Point Derivates Ltd i Covent Garden i London.

Endelig får Ejlerskov tilladelse til at ransage hos yderligere tre firmaer, som er specialister i at inddrive udbytteskat på vegne af international investorer på fire-fem forskellige adresser i London og New York.

I Retten i Lyngby den 21. september er turen kommet til Michael Ejlerskovs anmodning om tilladelse til beslaglæggelser og edition af kontooplysninger. Bagmandspolitiet ønsker at beslaglægge indestående på konti og værdier i depoter og bokse i de to britiske banker Barclays Bank og National Westminster Bank samt i luxembourgske Dexia Banque. Politiet ønsker også at få alle kontooplysninger udleveret. Dommer Seerup godkender kravene, og efter 17 dommerkendelser er retsmødet 21. september slut.

Allerede dagen efter møder Michael Ejlerskov igen op i Retten i Lyngby. Om eftermiddagen den 22. september beder han om tilladelse til at beslaglægge værdier hos tyske Varengold Bank og forlange oplysninger om bankkonti udleveret, som tilhører Sanjay Shah og hans selskab Elysium Global Trading Limited. Sanjay Shah er udover at være kunde også aktionær i Varengold Bank. Igen foregår retsmødet bag lukkede døre, igen opdager pressen intet, og igen får Bagmandspolitiet de ønskede dommerkendelser.

Torsdag 24. september er Michael Ejlerskov nået et stykke videre i efterforskningen, og nu beder han han dommer Søren Holm Seerup om tilladelse til at forlange kontooplysninger og beslaglægge midler tilhørende Sanjay Shahs selskab Solo Capital Partners i Royal Bank of Scotland og i tyske Commerzbank Aktiengesellschaft. Han ønsker også at beslaglægge værdier og forlange kontooplysninger udleveret tilhørende Telesto Markets LLP hos Varengold Bank. Ejlerskov får de ønskede dommerkendelser, ligesom han får lov til at kræve kontooplysninger udleveret vedrørende yderligere fire Sanjay Shah-relaterede selskaber, Aesa S.a.r.l., Elysium Global (Dubai) Limited og Elysium Global (UK) Limited i Varengold Bank. Seks dommerkendelser blev det til den 24. september og listen over mistænkte selskaber er nu vokset til 12 plus den hovedmistænkte Sanjay Shah.

Klokken 13 dagen efter, 25 september, anmoder Bagmandspolitiet retten om tilladelse til at forlange, at danske VP Securities (tidligere Værdipapircentralen) udleverer en række oplysninger for hver person eller virksomhed, som VP Securities har betalt udbytte til i perioden 2012 til 2015 fra 20 danske selskaber, herunder Mærsk og Novo Nordisk.

VP Securities meddeler samme dag, at de er klar til at udlevere oplysningerne, når retskendelsen er i hus. Men VP Securities ønsker hverken at udtale sig eller være til stede ved retsmødet i Retten i Lyngby. Til støtte for anmodningen om edition, forelægger Bagmandspolitiet en række oplysninger i retten fra Skat, National Crime Agency om skatterefusioner fra England, samt fra anklagemyndigheden i Hamburg om skatterefusioner, aktieudbytter og pengestrømme. Igen får Bagmandspolitiet sin kendelse.

Tre uger efter, 9. oktober er Bagmandspolitiets mistanke mod Sanjay Shah og fire af hans selskaber blevet så bestyrket, at Retten i Lyngby beskikker den erfarne advokat Jakob Lund Poulsen som forsvarer for Sanjay Shah. Samtidig bliver en anden erfaren advokat med speciale i økonomisk krimininalitet, Anders Nemeth, beskikket for fire af Shahs selskaber, nemlig Solo Capital Partners LLP, Old Park Lane Capital, Telesto Markets og West Point Derivates.

Ingen af de to ønsker at udtale sig om sagen.

Frem til søndag 1. november er alt dette foregået i dybeste hemmelighed bag rettens lukkede døre og uden, at pressen har opdaget noget som helst. 1. november kan DR som det første medie afsløre, at det er Sanjay Shah, der er den hovedmistænkte i sagen, og tirsdag den 3. november gennemfører Bagmandspolitiet en række koordinerede aktioner i England og beslaglægger bevismateriale og 1,7 milliarder kr.

Mandag i sidste uge kunne Berlingske så fremlægge detaljer om milliardsvindlen. Ifølge Bagmandspolitiet konstruerede første led i svindlen falske ejerskaber til danske aktier. Andet led fremstillede falske udbyttenotaer vedrørende udbetaling af udbytte fra danske selskaber. Det drejer sig ifølge Bagmandspolitiet om i alt ni selskaber med relation til Sanjay Shah. Tredje led blev udgjort af tre britiske selskaber, der har som forretningsområde at inddrive udbytteskat og som stod for at inddrive pengene fra Skat. De tre sidste selskaber har ikke umiddelbart relation til Sanjay Shah.

Samme mandag kom det frem, at Bagmandspolitiet har fundet svindel for yderligere 2,9 milliarder kroner i sagen, således at den samlede svindel nu overstiger ni milliarder kroner.

Bagmandspolitiet har ikke yderligere kommentarer til sagen.