Både forbrug og beskæftigelse peger opad

At det så småt er begyndt at gå bedre herhjemme med dansk økonomi bliver nu bekræftet af flere tal fra Danmarks Statistik, som netop er udsendt.

Foto: Foto: Axel Schütt.
Læs mere
Fold sammen

Beskæftigelsen steg med 4.600 personer i maj. Det er beskæftigelsen blandt lønmodtagere, der er steget og har været på vej op lige siden foråret 2013.

I maj var der således 64.500 flere personer, der havde et lønmodtagerjob end i april 2013, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Også salget i landets butikker, der kaldes for detailsalget, steg fra maj til juni. Fremgangen var på 0,6 procent og kommer efter et stort dyk i maj og april.

Det er især et større salg af tøj, der trækker detailsalget op. Denne varegruppen er steget med 6,4 procent.

Samlet set er detailsalget dog faldet fra første til andet kvartal i år. Endda med så meget som 1,1 procent. Så det peger ikke på, at den fremgang i det private forbrug, som mange har kigger efter længe, er sat ind på massiv vis endnu.

Tallene er korrigeret for prisudvikling, normale sæsonudsving og effekten af handelsdage, oplyser Danmarks Statistik.

Cheføkonom Helge J. Pedersen fra Nordea kalder bedringen på arbejdsmarkedet for »godt nyt.«

»Men det må ikke glemmes, at der inden for relativt kort tid kan blive tale om mangel på arbejdskraft, hvis udviklingen fortsætter i det nuværende tempo. Med udsigt til en økonomisk vækst på op til to procent over de kommende år, vil der blive tale om generel mangel på arbejdskraft i løbet af de kommende to til tre år,« siger han.

For at sikre et holdbart og vedvarende opsving er det derfor bydende nødvendigt, at der fortsat fokuseres på at få væksten i produktiviteten op i dansk økonomi og at få øget arbejdsstyrken, vurderer han.

»Ellers risikerer flaskehalsproblemer og højere lønstigninger blot at banke økonomien ud af kurs på samme måde, som vi så det i midt-nullerne,« siger Helge J. Pedersen.

Samme opfattelse har cheføkonom Mads Lundby Hansen fra Cepos.

»Derfor bør det kommende finanslovsforslag indeholde forslag, der øger arbejdsudbuddet. Det kan ske ved reformer af dagpenge og kontanthjælp, ligesom marginalskatten på arbejde kan sænkes. Så bliver det mere attraktivt at påtage sig overarbejde og arbejde mere produktivt,« siger cheføkonom Mads Lundby Hansen.