ATP-topchefens to grimme scenarier

ATP-direktør Carsten Stendevad har flere end 100 milliarder kroner klar til at købe op, hvis en ny aktienedtur bliver en realitet.

ATPs topchef, Carsten Stendevad, ser med bekymring på udviklingen af aktiemarkederne, hvor mange aktier ligger i rekordniveauer, men den underliggende verdensøkonomi er bestemt ikke i hopla. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

Vi er tættere på stormvarsel for aktiemarkederne end på fryd og fredelige tider. Det er den noget usædvanlige melding fra ATP-topchef Carsten Stendevad, som er mere end almindeligt bekymret over situationen på de finansielle markeder. For selv om ATP leverede 9,4 pct. investeringsafkast bl.a. skabt af et dansk C20-indeks, som er steget knap 16 pct. i år, så er det måske for godt til at være sandt.

Det er ikke første gang, at ATP har ytret bekymring over aktiemarkederne. Men hidtil er optimismen altså fortsat. Derfor rynker ATP-topchef Carsten Stendevad brynene over situationen i et interview med Berlingske Business i forbindelse med halvårsregnskabet for 2014.

ATP arbejder med det, der hedder en scenario-baseret investeringsstrategi. Og et scenario er desværre blevet mere fremtrædende det seneste halve år – det japanske scenario, hvor særligt Europa ender i en årelang spiral af nulvækst trods markante forsøg på at sætte gang i samfundets blokerede hjul:

»Det scenario håber vi ikke sker, for det er et lavvækstscenario, hvor økonomien ikke vokser. Vi ser nu, at lidt flere data underbygger det scenario, men det behøver jo ikke betyde, at det er sådan, filmen kommer til at spille de næste år. Men der er en reel risiko for det,« siger ATP-topchefen.

Carsten Stendevad peger på den meget lave inflation og noget bekymrende udmeldinger fra både den europæiske og amerikanske centralbank i den seneste tid, som underbygger det japanske scenario. For ATP, der administrerer 640 mia. kroner af danskernes pensionspenge, betyder det konkret, at investorerne er tvunget til at købe mere risikofyldte aktiver i håbet om at opnå et tilstrækkeligt afkast. Det er i sig selv med til at få de risikofyldte aktiver til at stige i pris. Sammen med de europæiske udfordringer med høj gæld, høj arbejdsløshed og lav vækst er det en cocktail, som får ATP til at fokusere på at sprede risikoen.

Selv om det japanske scenario bliver stadig mere sandsynligt, kan det også gå helt modsat, hvis vi får pludselige rentestigninger.

»Vi har også forsikringsstrategier mod stigende inflation. Det er ikke vores centrale scenario. Men det har jeg i posen, hvis renten udvikler sig på den måde. Der er en sandsynlighed for, at verdens mest lempelige pengepolitik vil føre til rentestigninger. Jeg vil gerne være forberedt på begge situationer.« Som det ser ud nu, er der jo indregnet en vækst i økonomien i aktiekurserne. Hvad nu hvis den udebliver. Hvad sker der så?

»Nu vil jeg aldrig være den, der kommer med markedsforudsigelser, for vi ved ikke hvornår eller hvor meget, men vi har aktiekurser, der er på rekordniveauer, men vi har ingen verdensøkonomi, der er på rekordniveau. Så der er mange scenarier, hvor der er markedskorrektioner.«

Carsten Stendevad er mest bekymret for den svage udvikling i Europa. Men han hæfter sig også ved, at den amerikanske centralbank har været ude at sige, at billedet er broget.

Af samme årsag har ATP-topchefen sikret sig, at man har beredskabsplaner klar til at agere hurtigt, hvis der sker noget i markedet, ligesom man også er klar til at udnytte situationen. For det gjorde ATP med succes under den seneste finanskrise, forklarer Carsten Stendevad. Dengang var ATP f.eks. ude at understøtte bankerne – herunder særligt Danske Bank – med ca. 50 mia. kroner i ekstra likviditet, da markederne frøs til. På det tidspunkt blev der også lavet gode handler med statsobligationer, som Nationalbanken var tvunget til at udstede på et meget dårligt tidspunkt, da man havde brug for likviditeten. I det hele taget gælder det om at have rede penge klar til at indgå i sådanne handler, hvor likviditetspressede aktører er nødt til at sælge ud, fortsætter ATP-direktøren.

»Der er tider, hvor man sår, og der er tider, hvor man skal høste. Det behøver ikke altid være lige på samme tidspunkt. Men lige nu er vores lade fyldt op med såsæd.«

Carsten Stendevad henviser til, at ATP har over 100 mia. kroner i frie midler, som kan aktiveres og bruges til opkøb ved en nedtur.