ATP nåede ikke målet med afkastet i 2012

ATP vil bevare formuen i stedet for at jagte afkast. Det var en god strategi i 2012, men ATP nåede ikke sit eget mål. Der blev heller ikke givet bonus til pensions­opsparerne sidste år.

Foto: Søren Bidstrup. ATP vælger bevidst en ret defensiv strategi, når de skal investere danskernes pensionspenge, og det var ikke en fordel i 2012.
Læs mere
Fold sammen

Et godt afkast, der dog ikke helt når målsætningen. Og i år bliver der heller ingen bonus til de danske pensionsopsparere. Det er resultatet for pensionskæmpen ATP i 2012.Det var først og fremmest den såkaldte afdækningsvirksomhed med et afkast på 45 mia. kr., der bidrog til afkastet. De resterende 13 mia. kr. kom fra investeringsvirksomheden, hvor specielt de danske aktier skæppede godt i kassen.

Alle danskere har en andel i ATP, da pensionen fungerer som et lovpligtigt tillæg til folkepensionen.ATP har valgt en forholdsvis defensiv investeringsstrategi, hvilket er årsagen til, at selskabet sidste år fik et afkast af investeringerne på 58 mia. kr. Overskuddet kom op på ti mia. kr., og reserverne kravlede i vejret til 84 mia. kr.»Vi har forfulgt en forsigtig investeringsstrategi, hvor vi beskytter formuen i stedet for at jagte afkast. Som pensionsselskab er det afgørende, at vi leverer stabile resultater år efter år,« siger den konstituerede direktør Henrik Gade Jepsen.»Jeg er tilfreds med, at vi midt i en af de værste kriser igen har leveret et godt resultat i 2012,« tilføjer Henrik Gade Jepsen, der fremhæver, at sidste år var delt i to rent investeringsmæssigt.Første halvår var skidt, men det gik bedre i andet halvår. Alligevel måtte ATP konstatere, at selskabet ikke helt nåede målet.»Vi havde en målsætning om et afkast på 64 mia. kr. Det nåede vi ikke helt. Når jeg alligevel er tilfreds, skyldes det, at vores målsætning krævede en egenkapitalforrentning på 23 pct. Det er ambitiøst i det år, vi har haft. Vi nåede 16 pct.,« fortæller Henrik Gade Jepsen, der oplyser, at resultatet er kommet uden at have løbet en unødvendig risiko på kundernes vegne.

Danske aktier gode

Lige så vigtigt som afkastet er resultatet. Her havde ATP et mål om at nå et plus på 17,5 mia. kr. Det kom kun op på 11,5 mia. kr., hvilket ATP selv vurderer som tilfredsstillende.Det betyder dog, at der heller ikke i år bliver godskrevet bonus til de danske pen­sionsopsparere. Bonussen skal sikre, at pensionerne kan stige i takt med inflationen.Resultatet af afdækningsvirksomheden blev på 1,45 mia. kr. sidste år.