ATP kræver forklaring af Jyske Bank i skattely-sag

Er det en såkaldt ansvarlig investering og god CSR for pensionskasser at investere i banker, som hjælper danske skatteydere med at nedbringe deres skat ved hjælp af metoder, som i bedste fald kan opfattes i en gråzone mellem det ulovlige og lovlige?

Mellemfolkeligt Samvirke vasker Jyske Banks vinduer så de kan se klart og få ryddet op id eres rådgivningspraksis i forhold til skattely. Her er vi ved Jyske Bank på Vesterbrogade i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Christoffersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange institutionelle investorer vil sige nej til dette, og andre vil sige ok, bare det ikke er klokkeklart ulovligt. Meget tyder på, at ATP tilhører den første gruppe, mens Lønmodtagernes Dyrtidsfond tilhører den anden gruppe.

Debatten herhjemme er blevet aktualiseret af DR’s programserie om skattely, ikke mindst efter i mandags, hvor der var fokus på Jyske Banks rådgivning. Er det eksempelvis i orden at fortælle en kunde at man skal oprette et selskab med en stråmand på Gibraltar, så skattemyndighederne ikke kan finde ud af, hvem der i virkeligheden ejer selskabet?

Fremgangsmåden omtales i DR’s program af Jyske Banks formuerådgiver (20:20) med følgende udsagn om stråmanden: ”Det er jo en ren kransekagefigur. Det er for at have formalia i orden”. Om at oprette en konto i Schweiz siger bankrådgivere. ”Igen er der bankhemmeligheden. Danmark ved ikke, at du har en konto i Schweiz. Det behøver de jo ikke at vide noget om. Vi udleverer ingen navne her.”

Jyske Bank forsvarer også en rådgivning (25:30), som går ud på, at kunden låner 10 mio. kr. til sine børn, og der på papiret kræves 10 % i rente. (penge som kunden ikke umiddelbart har, og det drøftes ikke, om børnene faktisk kan betale renterne på 1 mio. kr. til faren). Formuerådgiveren siger herom, at ”...og du måske betale de renter. Det er jo bare mellem jer.”

Formålet er altså tilsyneladende alene at sikre børnene rentefradraget. Altså baseret på rentefradrag som giver skattefradrag i Danmark, mens farens formelle renteindtægt ikke beskattes på grund af bopæl i England.

ATP’s chef for danske aktier Claus Wiinblad siger til Nyhedsbrev for Bestyrelser om oplysningerne i programmet, der relaterer sig til Jyske Banks rådgivning:

”Vi har set udsendelsen på DR mandag aften, og isoleret set er der forhold og udtalelser, der ser uheldige ud. Derfor har vi selvfølgelig taget kontakt til Jyske Bank for at finde ud af, hvad der er op og ned i denne sag, hvilket udefra er meget svært at vurdere.”

Videre siger Claus Wiinblad:

”Når det så er sagt, så skal der ikke herske tvivl om at ATP tager afstand fra rådgivning om og forsøg på ulovlig skatteunddragelse. Endvidere går vi ud fra, at Jyske Bank i alle kundeforhold lever op til alle regler og relevante retningslinjer for god rådgivning. Ligeledes forventer vi, at rådgivningen lever op til Jyske Banks kodeks for god skik. Hvis det skulle vise sig ikke at være tilfældet, forventer vi naturligvis, at dette bliver bragt i orden.”

Fra Lønmodtagernes Dyrtidsfond siger adm. direktør Dorrit Vanglo, at ”LD noterer sig, at Jyske Bank klart tager afstand fra medvirken til skatteunddragelse, og at banken ønsker sagen oplyst bedst muligt bl.a. ved at bede DR om at udlevere de samlede optagelser til programmet, herunder at banken ønsker at rette ind, hvis det viser sig, at der er noget at komme efter.”

Videre siger hun, at ”LD har ikke mulighed for at bedømme, hvorvidt den kritik, der rejses i DR-udsendelsen er berettiget eller ej. For LD er det afgørende, at banken klart melder ud, at dens rådgivning skal ligge inden for lovens rammer, og at banken ikke ønsker at medvirke til skatteunddragelse.” LD’s investering i Jyske Bank udgør ca. 180 mio.kr. og svarer til ca. 0,8 % af aktiekapitalen.

Jyske Bank afviser alle anklager

Jyske Bank har i en pressemeddelelse afvist alle anklager om at have rådgivet en kunde om at deltage i ulovlige skattetransaktioner:

”Jyske Bank har ikke foretaget sig noget ulovligt, men tværtimod anbefalet lovlige løsninger til ”kunden” modsat hans ønske.”

I et brev til DR’s journalist omkring mulige modeller for at nedbringe skatten hedder det, at ”I forbindelse med dit firma, forventer du at dette på sigt kan give nogle gode penge. Derfor har du søgt rådgivning i DK for at høre hvordan du kan tjene disse penge ved så lav skat som mulig. Den ene mulighed var at lave et off shore selskab (risiko for at gøre hvide penge sorte), og det andet råd var at flytte til Schweiz.

Jeg anbefale, at du ikke laver ovennævnte off shore løsning, men derimod at lave en struktur, hvor du betaler så lav skat som mulig, men som er legal.” Formuleringerne kan tolkes derhen af, hvor banken åbner for ikke helt legale muligheder, men konkret anbefale den helt sikkert lovlige model.

Jyske Banks redegørelse om samfundsansvar i relation til kunderådgivning er meget summarisk, og bankens selskabsledelse er blandt de ringeste i den danske banksektor, har Nyhedsbrev for Bestyrelser tidligere påvist i undersøgelser. Internationale undersøgelser viser, at der kan være en sammenhæng mellem graden af fokus på CSR og holdningen til at tænke skatteminimering.

Blandt andet hedder det i forskningspapiret ”Is Corporate Social Responsibility (CSR) Associated with Tax Avoidance?” om ”Evidence from Irresponsible CSR Activities”, at “we examine the empirical association between corporate social responsibility (CSR) and tax avoidance. Our findings suggest that firms with excessive irresponsible CSR activities have a higher likelihood of engaging in tax sheltering activities and greater discretionary/permanent book-tax differences.”

Læs hele artiklen, hvor Jyske Bank afviser alle anklager, i Nyhedsbrev for Bestyrelser nr 19.

Hold dig opdateret - tilmeld dig Nyhedsbrev for Bestyrelsers gratis nyhedsmail