ATP-boss kigger i spåkuglen: Lav rente flere år frem

Pensionsgiganten ATP investerer 800 milliarder kr. med en forventning om lav rente flere år frem. Det betyder øget investering i aktier og mindre i obligationer.

Topchef Carsten Stendevad fremlagde tirsdag sit sidste ATP-regnskab. Sygdom i hustruens familie har fået ham til at sige op for at flytte til USA. Foto: Emil Hougaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er et stort ansvar, der hviler på Carsten Stendevads skuldre, når han som topchef for pensionsgiganten ATP skal forvalte 800 milliarder kr. af danskernes pensionsopsparing.

Pengene skal gerne vokse så meget som muligt, men risikoen i investeringerne må heller ikke blive for stor.

Derfor er det en delikat balancegang, når de mange milliarder investeres i obligationer, danske aktier, udenlandske aktier, fast ejendom, råvarer og meget mere. En af de afgørende faktorer for, hvor de gode investeringer findes, er udviklingen i renten. Og her kan de danske boligejere godt lytte med, hvis de er i tvivl om, hvilket boliglån de skal vælge.

Carsten Stendevad har ellers i sine fire år som direktør i ATP undgået at komme med renteforudsigelser, men gør det nu.

Når han kigger i spåkuglen, ser han, at renten forbliver lav flere år frem – bl.a. fordi det eneste våben mod den lave vækst er lave renter fra Den Europæiske Centralbank (ECB).

»Man skal virkeligt lede langt efter en katalysator for positiv vækst i Europa. Medmindre der kommer en eller anden kanin op af hatten, så tror jeg desværre, at ECB fortsætter med at være det eneste pengepolitiske instrument, der er i Europa. Og det vil sige lave renter. Jeg forventer lave renter i Europa i en rum tid endnu,« siger Carsten Stendevad.

Flere år frem?

»Ja, det tror jeg.«

Artiklen forsætter under grafikken...

Pengetankens balanceakt

Ansvaret for danskernes pensionsformue i ATP på i øjeblikket omkring 800 milliarder kr. er dog for stort til, at Carsten Stendevad og hans hold af specialister tør kaste alle pengene efter ét bestemt scenarie.

For pengetanken skal gerne vokse – uanset hvilket scenarie der udspiller sig.

»Det bedste, vi kan gøre, er at forsøge at investere balanceret. Vi kigger på en række forskellige scenarier, og så kører vi vores portefølje igennem de forskellige scenarier, og så skal der være noget, der performer særligt godt i hvert scenarie,« siger Carsten Stendevad.

For at lykkes med investeringsstrategien er det afgørende at sprede risikoen og at fordele den korrekt.

ATP har en klar overvægt i aktierisiko og en klar undervægt i renterisiko i forhold til ATPs langsigtede pejlemærke for risikospredning. Det afspejler, at ATP som følge af lave renter forventer begrænset afkast på obligationer.

I år er investeringsstrategien gået godt. Carsten Stendevad kunne tirsdag fremvise et regnskab for årets første ni måneder, der viser et resultat af investeringerne på 10,4 milliarder kr. svarende til 12,3 pct.

»Det er jo andre folks penge«

Hovedparten kommer fra investeringer i blot to aktieselskaber; DONG Energy og Nets. Investeringen i DONG Energy gav et afkast på fire mia. kr. i årets første ni måneder og har givet et afkast på 4,5 milliarder kr. i alt siden investeringens start. Investeringen i Nets har givet et afkast på 1,5 milliarder kr. i år og 2,6 milliarder kr. i alt.

Det samlede afkast kan der altså næppe klages over. Spørgsmålet er så, om ATP i kraft af sin rolle som pensionsforvalter for alle danske lønmodtagere skal udvide sit samfundsansvar til at fokusere mere på eksempelvis jobskabelse i Danmark. Det afviser Carsten Stendevad:

»Der har over årene været en debat, om man skulle politisere ATPs investeringsstrategi. Vi har både i min tid og i mine forgængeres tid haft en klar linje; vi driver ikke politik i ATP. Politik drives af Folketinget. Vi fokuserer på at skabe et afkast – på ordentlig vis selvfølgelig. Det er jo andre folks penge,« siger han.