Atea-advokat går i kødet på bagmandspolitiet

Forsvarsadvokat Anders Németh går nu rettens vej for at presse politiet til at speede op og beslutte sig for, om de sigtede i Atea-sagen skal tiltales eller gå fri

(Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2012) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af forsvarsadvokaterne i Atea-­sagen, som er blevet kaldt Danmarks største bestikkelsessag, har mistet tålmodigheden med Bagmandspolitiet. En halv snes personer i Atea-sagen har været sigtet i mere end halvandet år og venter fortsat på at få at vide, om de er købt eller solgt. Derfor er forsvarsadvokat Anders Németh nu klar til at gå rettens vej for at få afklaret, hvem der skal tiltales, og hvem der går fri.


Anders Németh skrev mandag til Bagmandspolitiet og forlangte, at det indbringer spørgsmålet om den manglende stillingtagen for retten. »Når der er gået halvandet år, har jeg i  henhold til retsplejeloven krav på, at Bagmandspolitiet indbringer tiltalespørgsmålet og sagens status for retten, der så kan pålægge anklagemyndigheden at redegøre for den videre udvikling,« siger Anders Nemeth, som forventer opbakning til sin henvendelse fra sagens øvrige forsvarsadvokater.


Sagen om bestikkelse startede i juni 2015, da politiet afslørede, at IT-virksomheden Atea var mistænkt for at have bestukket offentligt ansatte i blandt andet Region Sjælland, Kriminalforsorgen og Rigspolitiet.
Særligt en tur til 400.000 kr. til Dubai samt rejser til USA sprang i øjnene.
I juni 2016 blev Atea-sagen udvidet, da politiet slog til igen og ransagede privatadresser tilhørende ansatte fra bl.a. Udenrigsministeriet, Anklagemyndigheden, Københavns Kommune, DSB og Forsvaret, som Atea er mistænkt for at have bestukket med billige eller gratis iPads og smart phones.


Bestikkelsessagen omfatter derfor nu to sagskomplekser. Anders Németh repræsenterer en af de sigtede fra Ateas konkurrent 3A IT. Hans klient er én blandt de 16 sigtede fra det sagskompleks, som kaldes »den store ATEA-sag«, som omfatter personer fra 3A IT, Atea og offentlige myndigheder.
Det andet sagskompleks omfatter »småsagerne« med offentligt ansatte, der mistænkes eller er dømt for at have fået et tv til nedsat pris.


Anders Németh presser på for at få skub i sagen mod de sigtede i den store Atea-sag, også kaldet hovedsagen.
»Jeg har derfor skrevet til Bagmandspolitiet med anmodning om, at de kontakter retten således, at der snarest kan afholdes retsmøde om netop tiltalespørgsmålet. Det er bestemt ikke nogen hemmelighed, at jeg finder, at Bagmandspolitiets sagsbehandlingstid også i denne sag har bevæget sig langt udover det rimelige.«


Han forventer at et sådant retsmøde vil finde sted i løbet af et par uger, hvis ikke hans henvendelse får bagmandspolitiet til at speede op af egen kraft:
»Jeg har dog en forhåbning om, at Bagmandspolitet af sig selv og altså uden rettens hjælp vil benytte min henvendelse til at få truffet de nødvendige beslutninger, men om den forhåbning holder stik kan kun tiden vise. Ellers må vi jo drøfte spørgsmålet i retten,« siger Anders Németh.


Bagmandspolitiet oplyste i januar til Berlingske, at der hovedsagen er 16 sigtede, herunder Atea som juridisk person. To af sigtelserne politiet dog droppet, fordi de var grundløse. De 14 resterende sigtede efterforskes fortsat. Blandt de sigtede er topchefen for Atea i Danmark, Morten Felding, som selv har oplyst om sigtelsen i en pressemeddelelse.
Berlingske har bedt Bagmandspolitiet kommentere Anders Nèmeths henvendelse, men SØIKs chef Morten Niels Jakobsen er ikke endt tilbage.