»At være hjemsendt er et mærkeligt ingenmandsland«

De fire hjemsendte chefer fra Skat befinder sig i et ingenmandsland ved at være hjemsendte med løn, fortæller tidligere departementschef Peter Loft.

»Det har ikke været sjovt at være hjemsendt og have en kommission hængende over hovedet,« siger Skatteministeriets tidligere departementchef Peter Loft. Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Foto: NIels Ahlmann Olesen

Det vakuum, som de fire hjemsendte chefer i Skat befinder sig i, kender tidligere departementschef i Skatteministeriet Peter Loft alt til.

På grund af den tidligere socialdemokratiske leder Helle Thorning-Schmidt og ægtefællen Stephen Kinnocks skattesag blev han sendt hjem fra Skatteministeriet i marts 2012. Det har han været lige siden.

»Der er endnu ingen afklaring på min sag, og jeg er teknisk set stadig departementschef og får stadig løn fra ministeriet,« siger Peter Loft og tilføjer:

»Det har ikke været sjovt. I sig selv var hele sagen med Helle Thornings skattesag og det at have en kommission hængende over hovedet ikke sjovt. Men det er et mærkeligt ingenmandsland at blive hjemsendt, uden at man direkte havde konstateret, hvad jeg skulle have gjort forkert. Man foregreb sådan set en afgørelse, som aldrig kom, og det har været ret hårdt.«

De fire chefer i Skat har været sendt hjem med løn siden 25. september. Formentlig kommer der en nærmere afklaring af deres eventuelle ansvar for sagen om svindel med udbytteskat, når Rigsrevisionen er klar med en redegørelse til februar. Skat søger dog allerede efter en ny direktør for inddrivelse efter den hjemsendte direktør Jens Sørensen.

»Jeg har ondt af de stakkels mennesker, fordi jeg ved, hvor hårdt det er. Håber ikke de skal gå i fire år i uvished. Ved at slå deres stillinger op og ansætte nye på deres poster, så gør man processen irreversibel. Det samme skete i mit tilfælde,« siger Peter Loft med henvisning til, at Jens Brøchner i maj 2012 blev ansat som departementschef i Skatteministeriet.

Skattesagskommissionen, der skulle kulegrave ministeriets behandling af statsministerparrets skattesag, konkluderede, at Peter Loft havde været for tæt på behandlingen af deres skattesag, men at han ikke havde begået magtfordrejning. En frikendelse, mener han selv:

»Sagen gik ud på, om jeg havde begået magtfordrejning, og det havde jeg ikke. Men kommissionen konkluderede, at jeg havde været for tæt på sagen. Men det er altså intet, som man hjemsender folk på baggrund af,« siger Peter Loft.