Asien til angreb på økonomisk nedtur

Regeringerne i en række asiatiske lande gør klar til at iværksætte en ny række tiltag, der skal sparke nyt liv i en økonomi, der er i høj grad er ramt af nødlidende eksportmarkeder.

Foto: NOAH SEELAM. Eksporten af indiske varer er hårdt ramt af den internationale afmatning. Det samme gælde de asiatiske noboer. Nu skal asiaterne selv sætte skub i efterspørgslen.
Læs mere
Fold sammen
I går nedsatte Indien renten for fjerde gang siden oktober samtidig med at man iværksatte endnue en økonomisk redningspakke. Kina forventes allerede i denne måned at offentliggøre en række nye tiltag, der skal sætte gang i væksten, ligesom lederne i både Sydkorea, Singapore og Malaysia i denne uge meddelte, at man er klar til at handle. Det skriver Bloomberg.

Det er først og fremmest en nedgang i efterspørgslen fra USA, Europa og Japan, der lægger pres på økonomien i de asiatiske lande. Derfor forsøger man nu at sætte ekstra skub i efterspørgslen fra asiaterne selv.

“Vi tror på, at Asien vil være I stand til at generere nok efterspørgsel på hjemmemarkedet til at genskabe væksten,” siger Frederic Neumann, økonom hos HSBC Holdings i Hong Kong, til nyhedsbureauet.

Japan, Hong Kong, Singapore og New Zealand er allerede I recession. Verdensbanken forudså i sidste måned, at det internationale handel vil skrumpe i 2009 for første gang i 25 år. Det vil gå hårdt ud over Asien, hvor hele 32 pct. af det samlede bruttonationalprodukt kommer fra eksport.

“Regeringerne smider alt ind i systemerne for at redde dem. På et tidspunkt skulle man tro, at det ville virke,” siger Jason Teh, Investors Mutual Ltd., til Bloomberg.