Asien håber på hurtigt opsving

Midt i den dystre stemning over tilstanden i den globale økonomi, spores optimisme blandt de asiatiske politiske ledere og erhvervsledere, som er strømmet til Davos for at deltage i World Economic Forum's årsmøde.

Læs mere
Fold sammen
"Jeg håber, at 2009 bliver det værste år - og at næste år bliver bedre," siger Haruhiko Kuroda, president for Asian Developement Bank i Manila og ekspert i de asiatiske økonomier.

Han lægger bl.a. vægt på, at flertallet af de asiatiske lande er mere robuste og har mere solide finansektorer sammenlignet med krisen for 10 år siden, som slog hårdt mod de daværende asiatiske "tigerøkonomier". Han peger derudover på, at der i de fleste lande er blevet grebet resolut ind med bl.a. rentenedsættelse og stimulus-pakker for at holde gang i økonomierne.

Samme melding kommer fra David Li Daokui, leder og professor fra Center for China in the World Economy (CCWE) fra det kinesiske topuniversitet, Tsinghua Universtiet.

Han mener, at den kinesiske ledelse har reageret hurtigt på krisen med vedtagelsen af enorme hjælpepakker, som skal holde gang i økonomien og hindre en stor stigning i arbejdsløsheden, hvilket er en afgørende prioritering for de kinesiske ledere. De frygter for social uro, hvis ikke Kina kan fastholde en høj økonomisk vækst og dermed fortsætte med at løfte millioner af kinesere ud af fattigdom.

David Li Daokui forudser, at tilbageslaget i den kinesiske økonomi bliver af kort varighed og regner med, at en vækstrate på ni procent er inden for rækkevidde i 2009.

Onsdag - på førstedagen af årsmødet i Davos - kom der også positive meldinger fra premierminister Wen Jiabao, som i en tale til deltagerne pegede på, at der var små tegn på, at Kina igen var ved at komme op i omdrejninger.

"Det er små tegn, men det giver mig håb," sagde premierministeren og henviste til udviklingen i bankernes udlån samt udviklingen i forbruget. Han gjorde det dog klart, at finanskrisen har haft alvorlige konsekvenser for kinesisk økonomi, hvilket bl.a. har medført massefyringer, store stigninger i arbejdsløsheden og social uro flere steder i det enorme land.¨

Ifølge premierministeren er det realistisk, at den kinisesiske økonomi vil kunne rulle frem med en vækstrate på otte procent i 2009.