Asiatisk land har fundet roden til tårnhøj inflation. 22.000 ton rødløg skal være løsningen

Rødløg er ikke kun en vigtig ingrediens i det filippinske køkken, de har også været en helt central årsag til den stigende inflation i landet. Med en pris, der over otte gange højere end i Danmark, skal der nu gribes ind.

Prisen på rødløg er løbet løbsk på Filippinerne. Et kilo koster nu helt op til 82 kroner. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Knudsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vil man købe et kilo rødløg på Filippinerne, må man i øjeblikket punge ud med over tre gange så meget som for at købe et kilo kylling.

Med en pris på helt op til 650 pesos per kilo, svarende til 82 danske kroner, er rødløgene i landet nu de dyreste i verden, og de har endda været den største årsag til landets tårnhøje inflation i 2022. Det skriver det filippinske medie Manilla Times.

Derfor vil landets landbrugsministerium nu importere 22.000 ton rødløg i et forsøg på at styre inflationen, der med 8,1 procent i december ikke har været højere på Filippinerne siden finanskrisen i 2008.

Otte gange dyrere end i Danmark

Importen ventes at føre til faldende priser på rødløg, der koster omkring 25 procent så meget som oksekød. Til sammenligning koster et kilo rødløg hos det danske onlinesupermarked Nemlig.com i skrivende stund 11 kroner.

»Vi kan ikke bare lade være med at gøre noget, for en af drivkræfterne bag inflationen er prisen på løg,« siger statssekretær i Landbrugsministeriet,  Rex Estoperez, til Bloomberg.

Rødløg er en vigtig ingrediens i det filippinske køkken og bruges i en kombination med hvidløg i mange retter. Derfor har prisstigningen ramt befolkningen hårdt, især omkring nytår, hvor løgene ifølge Bloomberg spiller en stor rolle i madlavningen til mange forsamlinger.

Hver måned forbruger Filippinerne 17.000 ton løg. Derfor kaldes importen af de 22.000 ton også en »midlertidig løsning«. Det er planen, at de skal importeres inden februar.

Almindelig løg er også braget op i pris på Filippinerne og koster i øjeblikket 600 pesos pr. kilo, svarende til lidt over 75 danske kroner.