Arvinger begår selvmord - ikke nyrige

Nyrige føler ikke samme skyldfølelse som arvinger, der har mistet formuen under finanskrisen. For de kender til et liv uden penge.

Den farverige og tidligere milliardær Peter Forchhammer er ked af, at venner og familiemedlemmer har tabt penge på at følge hans investeringsråd.

Men at begå selvmord på grund af skam og skyldfølelse, har han aldrig overvejet:

»Tanken ikke så meget som strejfede mig,« siger den konkursbegærede Peter Forchhammer i en ny bog om rigmanden Erik Damgaard, der er skrevet af journalist på Berlingske Business, Birgitte Erhardtsen.

Forchhammers reaktion er klassisk for de såkaldte nyrige, som selv har kæmpet sig til deres formue fra et almindeligt udgangspunkt.

»De har selv skabt deres formue og kender derfor til livet uden penge. Derfor rammer det dem ikke ligeså hårdt,« siger Roal Ulrichsen, formand for Dansk Psykolog Forening.

Anderledes forholder det sig med personer, som er født rige: »De, som er vokset op i et velhavende miljø, kender ikke til andet. Det er en del af deres identitet. Derfor er det chokerende, hvis de mister deres formue,« siger Roal Ulrichsen.

Bogen om Erik Damgaard, der udkommer den 12. november, beretter om flere møder, hvor rigmændene Peter Forchhammer, Ole Abildgaard, Lasse Lindblad og Aldo Petersen - den såkaldte Milliardærklub - diskuterer, om de kan finde på at gøre en ende på livet som følge af uoverstigelige økonomiske problemer. Konklusionen er dog klar: Under ingen omstændigheder.

De er enige om, at det værste ved at miste formuen er kedsomheden. Telefonen ringer stort set aldrig modsat tidligere, hvor der var utallige kicks, når henvendelser fra folk med gode idéer udviklede sig til spændende deals.