Arbejdsløsheden tæt på 100.000

I maj var 97.000 registeret som arbejdsløse. Det er 4.200 flere end måneden før. I april steg ledigheden med 10.700 personer.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Arbejdsløsheden fortsætter med at skyde i vejret med rask fart, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Ledigheden nåede en historisk bund i august sidste år, hvor bare 46.500 stod uden arbejde. Siden dengang er køen af folk uden job, som stor i dagpengesystemet, dermed steget med 50.500 personer.

Det er især det faldende private forbrug, nedgangen i eksporten og virksomhedernes investeringer, der sender ledigheden op.

Fortsætter de sidste måneders udvikling vil over 160.000 personer være ledige iden året er omme.

Den hidtil mest pessimiske vurdering af fremtiden på dette område, kommer fra den vestlige verdens økonomiske samarbejdsorganisation, OECD.

De venter, at over 200.000 vil være arbejdsløse i Danmark til næste år.

Selv om økonomien langsomt er ved at få det bedre, vil der gå længe før væksten i ledigheden stopper.

Normalt siger man således, at væksten i økonomien skal op over to procent, før ledigheden holder op med at falde og beskæftigelsen stiger. Det skyldes, at produktiviteten historisk er steget med et par procent om året, og de allerede ansatte derfor kan producere to procent flere varer og serviceydelser om året. Så det er først, når salget eller efterspørgslen kommer op over disse to procent, at der bliver brug for ekstra hænder og hoveder. Men før Danmark igen får et vækst på det niveau, er der et godt stykke vej.