Arbejdsløsheden i laveste niveau siden marts 2009

Den danske bruttoarbejdsløshed faldt i marts med 1500 personer til 127.100 fuldtidsledige. Det svarer til 4,8 pct. af arbejdsstyrken.

Foto: Thomas Lekfeldt

- Faldet i marts betyder, at arbejdsløsheden nu på det laveste niveau siden maj 2009, anfører chefanalytiker i Nordea Jan Størup Nielsen i en kommentar.

Han forklarer den faldende arbejdsløshed først og fremmest med en stigende beskæftigelse.

- Alene over det sidste år er beskæftigelsen således vokset med 30.000 personer. Det vil sige på arbejdsmarkedet sker der i øjeblikket en bevægelse, hvor en højere beskæftigelse flytter folk væk fra arbejdsløshedskøen, siger han.

Chefanalytiker Tore Stramer i Nykredit får små panderynker over den lave beskæftigelse.

- Samlet viser de seneste tal for arbejdsmarkedet, at man skal være opmærksom på, at eventuelle flaskehalsproblemer kan komme ganske tidligt i det nuværende opsving. Man bør derfor også allerede nu overveje, hvordan eventuelle flaskehalsproblemer kan imødegås over de kommende år, råder han.

Nordea-analytikeren venter svagt faldende arbejdsløshed fremover.

- Vi venter, at arbejdsløsheden vil falde moderat igennem resten af 2015, således at den ved udgangen vil nå ned omkring 125.000 fuldtidspersoner, skønner han.

Han ser det først og fremmest som et produkt af udsigterne til en fortsat forbedring i den underliggende økonomiske aktivitet. Den vil ifølge ham presse den generelle arbejdsløshed lavere.

- Når ledigheden på trods af dette ikke ventes at falde mere, skyldes det en fortsat øget tilgang til arbejdsstyrken - en udvikling, der vil være endnu et tegn på, at dansk økonomi så småt er ved at finde ind i et selvbærende økonomisk opsving, konkluderer han.