Arbejdsgivere: For mange indvandrere bliver parkeret på kontanthjælp

Reportage fra Crown Plaza Hotel om udenlandske medarbejdere. Drømmeland. Irina fra Letland gør rent på værelserne 19 etage. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det går lidt fremad, og der kommer lidt flere flygtninge og indvandrere i job eller tættere på arbejdsmarkedet. Det fremhæver både Dansk Arbejdsgiverforening og Integrationsnet, der er en del af Dansk Flygtningehjælp.

Men det er slet ikke nok til at ændre det store billede. For at få flere flygtninge i job indgik Dansk Arbejdsgiverforening, LO og regeringen en trepartsaftale for at få flere flygtninge ud på arbejdsmarkedet.

Aftalen er et skridt fremad, men ikke nok, mener Dansk Arbejdsgiverforening.

»Når man ser på de nytilkomne, så er der begyndt at ske noget. Flere blive vurderet jobparate, og flere er i virksomhederne i for eksempel virksomhedspraktik. Men når man ser på den store brede gruppe af alle flygtninge og indvandrere, er billedet et lidt andet. Vi glemmer lidt dem, som har været i landet i mange år,« mener chefkonsulent Berit Toft Fihl fra Dansk Arbejdsgiverforening.

»For dem, som allerede er her, er en række problemer ikke løst endnu. Her er lidt under halvdelen i job. I virkeligheden er udfordringen ikke arbejdsmarkedet, men den måde, vi har indrettet kontanthjælpen på. Alt for mange indvandrere er vurderet til ikke at kunne arbejde. Men et eksempel fra Odense Kommune viser, at hvis man virkelig ser sagerne igennem, kan de godt komme ud på arbejdsmarkedet,« siger hun.

»Vi har en forfejlet tilgang til ikke- vestlige indvandrere og har pakket dem ind i vat. Vi har trukket dem væk fra arbejdsmarkedet i stedet for at lave en bro, der kan hjælpe dem,« lyder det fra chefkonsulenten.

Brancher skal opsøges

Hans Christian Knudsen er chef for Integrationsnet under Dansk Flygtningehjælp. Han fremhæver, at der er kommet flere flygtninge i arbejde, men procentdelen er faldet, fordi der er kommet mange nye til.

Han mener, at det gælder om at gå ud og opsøge brancher med ufaglærte job. De findes stadig, og her kan ikke-vestlige indvandrere godt få job. Det har Integrationsnet haft succes med.

Men Hans Christian Knudsen er enig med DA i, at vores tilgang til problemet ikke nødvendigvis er den rigtige.

»Det er kommunernes ansvar at få flere flygtninge i job, og der er kommuner, som ikke lever op til det. Det er også erhvervslivets ansvar, men jeg oplever, at virksomhederne gerne vil, hvis de bliver »nurset« rigtigt af kommunerne,« siger Hans Christian Knudsen.

Han understreger, at nogle kommuner har stor succes på området og har lavet en effektiv indsats med enkle midler.