Arbejdsgivere fejer S-forslag om opkvalificering af bordet

DA ser en risiko for, at ledige vil uddanne sig blot for at få højere dagpenge, hvis S-forslag gennemføres.

Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) giver Socialdemokraterne ret i, at danske virksomheder ser ud til at mangle faglært arbejdskraft.

Men partiets opkvalificeringsudspil, der blandt andet går ud på at lade ledige uddanne sig til 110 procent af dagpengene, er ikke den rigtige medicin.

»Det rummer den risiko, at man får tiltrukket nogen, for hvem uddannelse ikke er det vigtigste fokus, men at man får mulighed for at få 10 procent mere i arbejdsløshedsdagpenge,« siger Jørgen Bang-Petersen, der er chefkonsulent i DA.

»Det er en forkert vej at gå. Forslaget er unødvendigt,« siger han.

Det er ikke fordi, DA er imod at bruge økonomiske gulerødder, understreger Jørgen Bang-Petersen.

Ud over at give ledige ufaglærte 110 procent af dagpengene under uddannelse, skal også ufaglærte i job have en lignende mulighed, mener Socialdemokraterne.

Hvis de altså efteruddanner sig på et felt, hvor virksomhederne kommer til at mangle arbejdskraft.

Samtidig foreslår partiet, at virksomheder, der ikke opretter praktikpladser, skal betale mere, end dem der tager lærlinge ind.

Dansk Arbejdsgiverforening er ikke meget for at kommentere de enkelte elementer i Socialdemokraternes udspil. Nogle af delene indgår i de trepartsforhandlinger, som organisationen fører med fagbevægelsen og regeringen i øjeblikket.

Men DA advarer mod at blande beskæftigelsespolitik og uddannelsespolitik sammen. Organisationen mener, at fokus hellere bør være på at se den eksisterende voksenlærlingeordning efter i sømmene.

Voksenlærlinge aflønnes af arbejdsgiverne som ufaglærte inden for det pågældende fag, mens de får deres svendebrev. Virksomhederne kan få forskellige tilskud til at tage voksenlærlinge.