Arbejdet er danskernes religion

Danskerne er ekstremt arbejdsivrige. To ud af tre ville brænde efter at få et arbejde, selv om de ikke havde brug for pengene, viser ny undersøgelse. Spis nu brød til, lyder det fra Ole Birk Olesen (LA): Der er forskel på ord og handling.

Bettingbureauerne tager fejl, når de lokker spillelystne danskere med chancen for at vinde millioner og få et sorgløst liv i hængekøjen under sydens palmer. For når det kommer til stykket, har langt de fleste af os hede drømme om at arbejde, selv hvis vi ikke havde brug for lønnen.

42 procent af danskerne svarer »helt enig« og yderligere 28 procent »delvist enig«, når de skal forholde sig til udsagnet: »Jeg ville være glad for at have et arbejde, også selv om jeg ikke har brug for pengene«.

Det sker i en undersøgelse, som analysebureauet YouGov har foretaget for Ugebrevet A4 blandt et repræsentativt udsnit af den danske befolkning. Undersøgelsen kommer i kølvandet på efterårets politiske debat om, hvorvidt det i tilstrækkelig grad kan betale sig for danskerne at arbejde.

Den debat er langt hen ad vejen irrelevant. For sagen er, at arbejde ikke bare er arbejde for danskerne, konstaterer filosof og professor på Copenhagen Business School (CBS) Ole Thyssen.

»Selv om arbejdet ikke altid er voldsomt ophidsende, så er det alligevel en attraktion for os. Der er et socialt element i det og følelsen af at være til nytte – at have noget at stå op til om morgenen. Det er gennem arbejdet, vi finder vores identitet,« siger han.

Når danskerne så højlydt erklærer deres kærlighed til arbejde, skurrer det imidlertid i ørerne på Ole Birk Olesen (LA), folketingsmedlem for Liberal Alliance. Han har skrevet bogen »Taberfabrikken«, hvor han beskylder velfærdsstaten for at have gjort os dovne og initiativløse, så vi arbejder for lidt.

»Det mest interessante er jo ikke, hvad danskerne siger, men hvordan de handler. Og hvis vi sammenligner os med andre lande, så arbejder vi kortere tid og med længere ferier end andre. Danskere i arbejde bruger færre timer på arbejdet, end man gør i andre lande, og Danmark har verdensrekord, når det gælder andelen af borgere i den arbejdsdygtige alder, som er på overførselsindkomst,« påpeger han.

BNB