Arbejderbevægelsens Erhvervsråd forudser økonomisk opvågning

Forårsprognose fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser optimistiske takter for de næste år og giver rygstød til den snak, der strømmer gennem samfundet om, at et opsving er på vej.

Foto: Mads Nissen.
Læs mere
Fold sammen

Nationalbankdirektøren taler om det, erhvervslivet taler om det, og nu taler Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) også om det: Det spirende opsving i dansk økonomi.

Den danske økonomi har langt fra været imponerende de seneste år med lav økonomisk vækst og høje ledighedstal. Nu vejrer økonomien morgenluft, og de førnævnte tal nærmer sig et niveau, hvor økonomer ikke længere vågner om natten på grund af dem.

AE har udgivet forårsprognosen »Dansk Økonomi vågner af sit hi«. Selv hvis man ser bort fra, at AE har haft overskud til at rime i overskriften, er den i sig selv så optimistisk, at den må få regeringen til at hoppe i de stole, der ellers har vaklet under den i en rum tid, hvis man skal tro meningsmålingerne.

Oliepriser og dollarkurs giver skub

Siden foråret 2013 er beskæftigelsen vokset med 32.000 personer, og den fremgang fortsætter, forudser AE. Derudover vil BNP-væksten komme op af sit hul, hvor minusvækst allerede er vendt til en enkel procents vækst. I forårsprognosen får den endnu et hak opad, og i 2015 skal vi forvente to procents BNP-vækst. Det er ikke noget, der får kineserne til at kigge misundeligt mod nord, men der er fremgang at spore.

En tydelig tendens, der viser sig i AEs prog-nose for landets økonomiske fremtid, er, at regeringen ikke bør tage meget af fortjenesten for det. Den vil utvivlsomt gøre det, men laurbærkransen skal ifølge rapporten falde om halsen på de lave oliepriser og en styrket dollar. De to parametre udgør ifølge AE en væsentlig grund til, at den danske økonomi nu er ved at rette sig op.

Den tidligere regering får en hård medfart for den såkaldte genopretningspakke fra 2010, som ifølge chefanalytiker i AE, Frederik I. Pedersen, bremsede et potentielt opsving allerede dengang.

AE forventer, at væksten i BNP vil forbedres yderligere i 2016. Da skal væksten ramme 2,5 procent, og tallet vil dermed nærme sig niveauet før den finansielle krise. Tallet var ikke imponerende før krisen, og kun én gang de seneste ti år er BNP-væksten kravlet over tre procent.

AE har brugt den samfundsøkonomiske model ADAM til at beregne et scenarie, hvor oliepris og valutakurs fastholdes på det nuværende niveau. Det vil føre til øget eksport, og den eksport vil blandt andet trække en vækst i scenariet, der vil skabe 17.000 arbejdspladser i 2015 og 33.500 i 2016. Det forudsætter dog, ifølge AE, at der ikke kommer nye negative geopolitiske overraskelser, der kan skabe usikkerhed.

18.000 får arbejde i 2015

Har du fået et job i 2015? Du er langt fra den eneste, og i år forventer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd at hele 18.000 personer får arbejde. Det er det private erhvervsliv, der trækker væksten i beskæftigelsen og har skabt flest arbejdspladser. Beskæftigelsen er faldet i det offentlige.De private arbejdspladser trækker det samlede billede op til 20.000 arbejdspladser skabt mellem 2013 og 2014. Men optimismen har grænser. Selv med stigningen vil beskæftigelsen i 2016 ifølge AE stadig ligge under niveauet fra før krisen. AKU-ledigheden lå i fjerde kvartal 2014 på 6,6 procent. Historisk set er det et højt tal.

»Nogle gange kan man godt få indtrykket af, at vi har tømt landet for arbejdskraft, og at vi står over for en akut mangel på arbejdskraft, men det ser vi slet ikke. Der er 190.000 danskere, der stiller sig klar til at få et arbejde. Vi ser ikke det store problemer, når vi kigger frem mod 2016,« siger AEs chefanalytiker Frederik I. Pedersen.