Arbejde for ligeløn skal være lovpligtigt

Regeringens nye ligelønsudspil kritiseres for at indeholde for meget valgfrihed for de mindre virksomheder, der kun opfordres til at undersøge lønforholdene i modsætning til større virksomheder, der er regulerede ved lov.

Der skal lovgives om ligeløn. Sådan lyder budskabet fra FTF - hovedorganisationen for 450.000 offentligt og privat ansatte - efter regeringens nye udspil om ligeløn.

Som noget nyt anbefaler regeringen nu alle virksomheder at arbejde med ligeløn - ikke kun de store - og der er udgivet en guide med konkrete forslag.

Guiden beskriver bl.a., at man godt kan få Danmarks Statistik til at udforme en kønsopdelt lønstatistik, hvis man bare har 10 ansatte - og giver forslag til at tænke ligeløn ind i personalepolitik, rekruttering, efteruddannelse mv.

Men frivillighedens vej er ikke nok, mener formanden for FTF:

"Nu siger regeringen, at alle virksomheder bør arbejde med ligeløn og ligestilling - ikke kun de store virksomheder. Regeringen mener åbenbart, at der er et behov også på de mindre virksomheder. Men hvorfor er det så valgfrit for dem?," spørger Bente Sorgenfrey.

Regeringen har netop præsenteret sine nye redskaber til at hjælpe alle landets virksomheder med at arbejde aktivt for lige løn til mænd og kvinder - blandt andet en hjemmeside med gode eksempler og en vejledning til at udforme de kønsopdelte lønstatistikker, der nu er lovpligtige for virksomheder med over 35 ansatte.

"Jeg håber, at erfaringerne med de nye lønstatistikker kan føre til, at man kan få sat grænsen på 35 ansatte ned. Det er godt, vi er kommet i gang, men vi er desværre langt fra færdige," siger Bente Sorgenfrey."Det er konstruktivt, at regeringen udbreder sin guide til ligebehandling også i rekruttering, efteruddannelse osv. Men dybest set mener jeg ikke, at det skal være valgfrit at arbejde for ligeløn, så jeg håber, at regeringen også vil arbejde for at få flere virksomheder omfattet af lovens krav," siger formanden for FTF.

Mere end 100 forskellige fagforeninger og forbund arbejder i FTF sammen i forhold til arbejdsgivere, politikere og offentligheden.