Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Gennem længere tid har de danske banker råbt op om, at internationale it-giganter som Apple og Google vil bevæge sig ind på det danske marked for digitale betalinger. Og nu ser det ud til, at Apple er på vej med sin betalingsløsning, Apple Pay.
Således er flere store danske detailbutikker såsom Bestseller, IC Group, Magasin og Pandora ved at gøre klar til at modtage Apple Pay som betaling ved nethandel.
Forventningen er, at Apple Pay lanceres til dansk nethandel i efteråret. Det siger Lars Grønkjær, nordisk chef i virksomheden Demandware, der laver cloud-baserede e-handelsløsninger til virksomheder.
»Der er ikke kommet nogen officiel udmelding fra Apple om, hvornår Apple Pay bliver tilgængeligt i Danmark, men indikationerne – set i forhold til, at e-handel via Apple Pay bliver frigivet i september – er, at det vil være, når Apple Pay frigives i Danmark generelt,« siger Lars Grønkjær.
Apple Pay-løsningen minder på mange måder om Danske Banks MobilePay i sin enkelhed. Kreditkortets oplysninger er lagt ind i app’en, og derfor slipper man for at indtaste kortnummer mv., hver gang man betaler via app’en. Det samme gælder Apple Pay, hvor man desuden på forhånd kan indlægge personlige oplysninger som kontaktoplysninger og leveringsadresse.
Dermed kan man foretage en betaling med få berøringer. Et klik på »køb via Apple Pay«-knappen, og efterfølgende en bekræftelse – dette sker med et fingeraftryk kaldet Touch ID – og så er varen på vej hjem til din adresse.
Det er Demandware, der leverer infrastrukturen og softwaren til danske kunder som Bestseller, IC Group, Magasin og Pandora, og det er såkaldt cloud-baseret, således at det kan tilgås via internettet også af andre end de nævnte.
»Vi leverer det i skyen, og dermed bliver det tilgængeligt for alle vores kunder, når vi lancerer det her. Så er det op til dem individuelt, om de vil benytte sig af Apple Pay,« siger Lars Grønkjær.
Han fortæller, at Apple Pay bliver en slags overbygning på Apple-tjenester, som mange forbrugere allerede benytter.
»I dag har de fleste en iCloud-konto og en iTunes-konto, hvilket betyder, at du allerede har tilknyttet et kreditkort og leveranceoplysninger. Med Apple Pay bliver der mulighed for at benytte det som betalingsmiddel eksternt og ikke bare købe Apple-tjenester,« siger Lars Grønkjær.
Ifølge Henning N. Jensen, der er seniorpartner i PlusCon og ekspert i betalingsløsninger, er det dog ikke de danske forbrugere, som får mest gavn af Apple Pay.
»Det lyder fornuftigt, at store danske e-handlere, der sælger deres varer internationalt, kan tage Apple Pay. For der er jo nogle steder i verden, hvor Apple Pay anvendes af mange. Men jeg har svært ved at se, at danske forbrugere kommer til at bruge Apple Pay i væsentlig grad,« siger Henning N. Jensen.
Han sammenligner Apple Pay med den amerikanske betalingsløsning Paypal, som ifølge Henning N. Jensen ikke er blevet den store succes i Danmark. Det skyldes blandt andet en vis skepsis hos danskerne.
»Bliver man som forbruger udsat for misbrug af sit kort efter betaling via en udenlandsk tjeneste som Apple Pay, er man formentlig juridisk beskyttet på samme måde, som hvis du havde brugt betalingskortet direkte, men rent teknisk kan det blive mere indviklet at melde misbruget hos banken, fordi der er en tredje part involveret,« siger Henning N. Jensen.
Det er ganske kort tid siden, at betalingsløsningen Swipp, som de fleste danske pengeinstitutter står bag, erkendte nederlaget til Danske Banks MobilePay. Nu er en ny konkurrent på vej, erkender Mark Wraa-Hansen, der er chef for MobilePay-divisionen i Danske Bank.
»Apple Pay er i gang i mange markeder, men vi har ikke set dem i Norden endnu. Fra vores side har vi ikke lagt skjul på, at de kommer, og at vi betragter dem som konkurrenter,« siger Mark Wraa-Hansen.
Han mener dog, at MobilePay står stærkt.
»MobilePay kan en masse ting, som Apple Pay ikke kan. MobilePay kan person-til-person-betaling, tilknytte billeder på en transaktion, tilknytte loyalitetsprogram, betale regninger, digitale kvitteringer og så har vi mange flere ting på vej. Så vi føler os godt rustet til konkurrencen,« siger han.
Apple Pay har som beskrevet kontakt- og leveranceoplysninger indlagt i app’en, men det er også ved at blive implementeret i MobilePay.
»Det er vi på vej med, og det kommer efter sommeren. Der kommer nye funktioner i MobilePay næsten hver måned, og den hastighed og kadence ønsker vi at opretholde,« siger Mark Wraa-Hansen.
Lars Grønkjær fra Demandware oplyser, at virksomheden ikke leverer løsninger til fysiske butikker endnu, så i første omgang er Apple Pay til butikkernes nethandel.
Betalingsekspert Henning N. Jensen tvivler på, at Apple Pay vil blive udbredt i de fysiske butikker i Danmark, da det kræver, at en bank som f.eks. Danske Bank eller Nordea skal betale Apple for at være udsteder af løsningen.
»Det danske marked er for lille til, at Apple Pay vil bruge mange kræfter på det. Og det er relativt dyrt at være udsteder af løsningen, og det stiller jeg mig tvivlende over for, om nogen mener, at de kan lave en business case på,« siger Henning N. Jensen.