Apple laver benspænd på dansk bank: »Det er en slemt frustrerende situation«

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: PHILIPPE HUGUEN

Godmorgen og velkommen til dit overblik over dagens vigtigste erhvervsnyheder.

Vi skal i dag forbi et ønske om at undersøge Skat, en dramatisk olienedtur for A.P. Møller - Mærsk og en god nyhed for dansk økonomi.

Først lægger vi dog ud med et slagsmål mellem Apple og Danmarks sjettestørste bank.

1
Apples benspænd

For godt et halvt år siden præsenterede Spar Nord den mest vidtgående strategijustering i bankens snart 200-årige historie. Banken kastede et millionbeløb i appen Subhub, som kan hjælpe forbrugeren med at styre sine abonnementer på for eksempel fitnesscentret og streamingtjenester.

Ifølge Spar Nord har Subhub-appen »MobilePay-potentiale«, men der er bare ét problem: Appen kan ikke godkendes, selvom den var godkendt i første omgang.

»Det er en slemt frustrerende situation at befinde sig i, at man uden at få at vide konkret hvorfor, bliver obstrueret i at realisere de forretningsmæssige planer, man har, da Apple sidder så stærkt på selve platformen,« siger direktør for forretningsudvikling i Spar Nord, Ole Madsen, til Børsen, som har historien.

Han understreger, at Subhub ikke har ændret noget funktionelt i appen. Hos Apple svarer man principielt ikke på gigantens godkendelsesprocesser, men Spar Nord og Subhub har skrevet en appel til Apple for at få dem til at godkende appen.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Flertal vil have undersøgt Skat

Hvem har ansvaret for de mange skandaler i Skat? Det spørgsmål vil et flertal i Folketinget have undersøgt til bunds. Mandag aften udsendte S-formand Mette Frederiksen og DF-formand Kristian Thulesen Dahl en fælles pressemeddelelse, hvori de fastslår, at der bør nedsættes en undersøgelseskommission, der skal undersøge krisen i Skat.

»En af de største skandaler i nyere tid er krisen i Skat. Mere end noget andet, er den ved at ødelægge befolkningens tillid til vores myndigheder. Vi ønsker én gang for alle at få afklaret, hvad der er gået galt i Skat. Derfor opfordrer vi regeringen til hurtigst muligt at nedsætte en undersøgelseskommission,« siger Mette Frederiksen i pressemeddelelsen.

Inden meldingen fra de to partier erklærede den radikale leder, Morten Østergaard sig over for Berlingske parat til at iværksætte en kommissionsundersøgelse. Læs mere i Berlingske her eller en analyse om sagen her.

3
Danmark på vej mod det bedste eksportår

Mens skuffelsen over Skats skandaler er stor, kan du til gengæld glæde dig over denne nyhed: Danske virksomheder styrer mod det bedste år på eksportmarkederne siden 2011. Det vurderer interesseorganisationen Dansk Industri (DI) i en ny prognose, skriver Finans.

DI venter en vækst i eksporten af varer og tjenester på 4,5 pct. i 2017. Væksten er omtrent dobbelt så høj som i regeringens nuværende skøn og over vækstraten på omtrent 1,7 pct. de foregående to år.

»Væksten på især vores nære eksportmarkeder ser bedre ud end forventet for bare tre måneder siden. Det er både varer og tjenester, der trækker afgørende frem,« siger Allan Sørensen, chefkonsulent i DI, til Finans.

Business-redaktionen anbefaler

- Novo ramt af ulovligt »piratsalg« på Den Blå Avis
- Bump på vejen forude for Uber-kopi
- Forbrugerråd til danskerne: Brug andre end bankerne til jeres investeringer

4
Oliestrømmen tørrer ind for Mærsk

Hos Mærsk er udsigterne knap så lyse. Allerede i år går Maersk Oil en nedtur i olieproduktionen i møde, skriver Berlingske. Olieselskabets topchef, Gretchen Watkins, siger, at der ved udgangen af 2017 blot vil blive produceret 150.000-160.000 tønder om dagen. Det vil være et markant fald i forhold til 2016, hvor den gennemsnitlige produktion nåede 313.000 tønder om dagen.

»Vi har set et naturligt fald i flere britiske felter, men vi vil primært se vores produktion falde, fordi produktionen fra Qatar falder ud,« siger Gretchen Watkins, adm. direktør for Maersk Oil.

Maersk Oil satser i stedet på en række nye projekter i Nordsøen, som skal trække olieproduktionen op. Og mens analytikere og investorer i øjeblikket har stor tiltro til Mærsk-koncernen, forstår Berlingske Business' erhvervsredaktør, Peter Suppli Benson, ikke hvorfor. Læs hans forklaring her.

5
Danske Bank og Nordea får tæsk for hvidvask-sag

Undskyldningerne stod i kø fra Danske Bank og Nordea, da repræsentanter fra bankerne dukkede op til en høring i Folketinget mandag.

»Vi er kede af det, vi beklager, vi undskylder. Vi har historisk set ikke været dygtige nok til at forstå omfanget af vores forpligtelser til samfundet,« lød det bl.a. fra Julie Galbo, global risikochef hos Nordea.

Høringen blev afholdt, efter at Berlingske har afsløret, hvordan milliarder, der ifølge myndighederne i Moldova stammer fra kriminalitet i bl.a. Rusland, er endt på konti i Danske Bank Estland og Nordea Danmark.

Det sker i dag

Kl. 08: Oppe i Norge kommer der BNP-tal for første kvartal.
Kl. 10.40: De britiske forbrugerpriser for april offentliggøres.
Kl. 11: Tal for handelsbalancen i eurozonen præsenteres.
Kl. 13: Fodboldklubben Manchester United kommer med regnskab for tredje kvartal 2016/2017.
Kl. 15: Rederiet Torm aflægger regnskab for første kvartal.
Derudover komme både Københavns Lufthavne og Nordjyske Bank med regnskab for årets første tre måneder.

Det sker på markederne

Både S&P 500-indekset og Nasdaq-indekset i USA lukkede mandag i rekordhøje niveauer. Særligt teknologiaktier træk op i kølvandet på de seneste dages globale hackerangreb. Her til morgen er det også teknologiaktierne, der står for de største stigninger i Asien.

  • Nikkei 225 i Japan: +0,1 pct.
  • Hang Seng i Hongkong: -0,3 pct.
  • CSI 300 i Kina: -0,1 pct.
  • Amerikanske aktiefutures: -0,1 pct.