Antallet af konkurser accelererer

Alene i de første 22 dage af januar gik 15 kreditvurderede virksomheder konkurs. De havde udstedt virksomhedsobligationer for 224 milliarder kr.

Antallet af konkurser blandt obligationsudstedende virksomheder eksploderede i 2008, og vil stige yderligere i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox
Virksomhedsobligationer giver for tiden en historisk høj rente sammenlignet med statsobligationer. Men risikoen for, at de virksomheder, der har udstedt obligationerne går konkurs, er hastigt stigende, advarer kreditvurderingsbureauet Standard & Poor's.

I 2008 gik 126 virksomheder der havde udstedt virksomhedsobligationer konkurs. De havde tilsammen udstedt obligationer for 432 milliarder dollar, eller 2.400 milliarder kr. Til sammenligning gik blot 22 obligationsudstedende virksomheder ned i 2007 og 30 i 2006.

Fortsat stigende antal konkurser i 2009
Alt tyder på, at konkurserne vil accelerere i år, vurderer Standard & Poor's.

"Antallet af svage udstedere fortsætter globalt med at stige kraftigt, i takt med at faldende kreditkvalitet fører til lavere kreditvurderinger, og der kommer flere udstedere med negative fremtidsudsigter eller kreditvurderinger, der er på listen over mulige nedjusteringer," siger Diane Vazza, der er chef for Standard & Poor's globale obligationsanalyse.

Hun påpeger dog samtidig, at antallet af konkurser i december svarede til 3,43 procent af alle obligationsudstedere, hvilket er lavere end gennemsnittet mellem 1981 og 2008 som er på 4,26 procent.