Antallet af kinesiske turister skal firdobles

I 2020 skal København have fire gange så mange kinesiske besøgende som i dag. Det er målsætningen hos Wonderful Copenhagen.

Flere og flere kinesiske turister kommer til Danmark og bruger store mængder penge i især luksusbutikkerne. Foto: Kasper Palsnov Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Luksusglade kinesere har ført til eufori og klingende kasseapparater i Københavns mest eksklusive butikker de seneste år, men eventyret er muligvis kun lige begyndt. Hele 440.000 kinesiske overnatninger får hovedstaden i år 2020.

Sådan lyder den officielle målsætning fra Wonderful Copenhagen. Bliver målsætningen til virkelighed, vil der være fire gange så mange kinesere som i 2012, hvor kinesere stod bag 104.000 overnatninger i København. Målsætningen er realistisk, fastslår turistorganisationen.

»Det kræver selvfølgelig, at vi får København gjort endnu mere kineservenlig og bliver bedre til at skilte på kinesisk og yde den service, som de sætter pris på. Tilmed skulle der gerne komme flere direkte flyforbindelser til Kina ud over de to ruter, som der er i dag,« siger Lars Bernhard Jørgensen, direktør i Wonderful Copenhagen.

Kommer der fire gange så mange kinesere i Københavns gader, vil det give byens hoteller, restauranter, attraktioner og butikker en gylden mulighed for at øge indtjeningen.

»Kineserne lægger rigtigt mange penge i København. De står for størstedelen af den taxfree handel i hovedstaden. Så det bidrager godt til samfundsøkonomien og til de handlendes bundlinje, når antallet af kinesiske besøg stiger,« siger Lars Bernhard Jørgensen.

Luksus er billigere i Europa end i Kina

Kineserne er mere shoppingivrige end de øvrige nationaliteter, som kommer til Danmark. Hele 80 procent af kineserne angiver, at shopping er en »vital« del, når de er på rejse. Til sammenligning er det kun 56 procent af de rejsende fra Mellemøsten, som siger det samme og 48 procent af russerne. Det viser en undersøgelse foretaget af Global Blue.

Kineserne kan købe luksusvarer i Europa 20 til 30 procent billigere end derhjemme, da Kina har en særlig moms på luksusvarer. Tilmed kan de få den danske moms trukket fra deres indkøb. Det benytter de sig af i stigende grad. Kineserne fik i gennemsnit refunderet moms for 2.402 kroner i 2008. Siden er det tal vokset kraftigt til 5.561 kroner i 2012.

Omtrent 350 millioner kinesere er blevet løftet fra fattigdom til middelklasse eller overklasse de seneste tre-fire årtier. Antallet af rige kinesere forventes at stige yderligere, hvilket formentlig vil føre til langt flere kinesiske turister i mange europæiske byer.

»En firdobling af kineserne i København vil formentlig være meget godt i tråd med den generelle udvikling i europæiske byer,« siger Stine Juelner, landechef hos Global Blue, der bistår udlændinge med momsrefusioner.

København er dog langtfra den by i Europa, som får flest besøg af kinesere. Paris har længe været så propfyldt med shoppingivrige kinesere, at luksusbrandet Louis Vuitton har været nødt til sætte begrænsninger for, hvor mange produkter hver kineser må købe i kædens parisiske flagshipstore.