Antallet af dårlige betalere vækker glæde – men ny opgørelse viser også en kedelig tendens

Nye tal fra Experian viser, at under 200.000 danskere er registreret i RKI. Et lignende resultat skal findes tilbage i 2010, men opgørelsen viser også kedelige tendenser.

Ny opgørelse viser, at under 200.000 danskere er registreret i RKI-registret. Det kan tyde på, at danskerne er blevet bedre til at styre deres privatøkonomi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian /Ritzau Scanpix/Arkiv

Selv om det offentlige kæmper med at inddrive danskernes gæld i en sådan grad, at der nu er næsten én million borgere, der skylder staten, regionerne eller kommunerne penge, så forholder det sig ganske anderledes i det private.

Der er nemlig nu under 200.000 danskere registreret i RKI-registret, der holder opsyn med »dårlige betalere«.

Det viser en ny opgørelse, som er foretaget af data- og analysevirksomheden Experian, der står bag RKI-registret.

I juli var 199.691 danskere registreret, og vi skal helt tilbage til januar 2010 for at finde et lignende resultat.

Mens antallet af dårlige betalere er faldet, viser en ny opgørelse også, at den samlede misligholdte gæld er nedbragt med over 13 milliarder.

Mette Frølund, der er kundeansvarlig for RKI hos Experian, fortæller, at antallet af registrerede danskere har været faldende i flere år, og kalder resultatet for »lidt af en milepæl«.

»Udviklingen går hånd i hånd med det økonomiske opsving og indikerer, at danskerne er blevet bedre til at have styr på privatøkonomien. Samtidig er det også et udtryk for, at mange virksomheder er blevet dygtige til at kreditvurdere deres kunder,« siger Mette Frølund.

De ældre er »udfordrede«

Skønt færre danskere er registreret i RKI, så kunne noget dog tyde på, at det endnu er for tidligt at løfte armene over hovedet. Der er nemlig nogle ærgerlige tendenser at spore i den nye opgørelse fra Experian.

Her fremgår det nemlig, at særligt den ældre del af befolkningen stadig kæmper. Mens antallet af RKI-registrerede følger en nedadgående kurve i alle aldersgrupper, så gør dette sig ikke på samme måde gældende hos den ældre del af befolkningen, hvor udviklingen nærmest er stagneret.

Ifølge Mette Frølund, som er kundeansvarlig for RKI i Experian, så viser opgørelsen, at mange ældre er »udfordrede«. Hun fortæller også, at mange af de ældre kæmper med skyldige beløb, som ligger over landsgennemsnittet.

»Dårlige betalere forbliver dårlige«

Og lige præcis landsgennemsnittet er også et problem. Selv om antallet af skyldnere er faldet, så er det skyldige beløb nemlig steget. Helt konkret drejer det sig om en stigning fra 64.861 kroner til 65.379 kroner pr. person.

Til sammenligning har de knap én million danskere, der skylder det offentlige penge, samlet en ubetalt gæld, der lyder på 98.000 kroner. I alt giver det en gæld på cirka 118 milliarder kroner.

Ud over en stigning af det skyldige beløb, så er antallet af anmærkninger også steget.

»Det peger i retning af, at dårlige betalere forbliver dårlige. Det er en rigtig kedelig udvikling, som viser, at hos mange danskere hober gælden sig op, og de har svært ved at komme oven vande igen,« siger Mette Frølund.

Ifølge hende er det en understregning af, hvor vigtigt det er, at virksomhederne foretager en grundig kreditvurdering af deres kunder – og ikke blot kigger i RKI-registret.