Ansat i Rigspolitiet frifundet for bestikkelse i Atea-sag

En 42-årig ansat i Rigspolitiet blev torsdag frifundet for anklagen om bestikkelse i den omfattende bestikkelsessag.

(Foto: Martin Rasmussen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Rasmussen

Torsdag var det en ansat fra Rigspolitiet, som var på anklagebænken i den omfattende sag om Ateas bestikkelse af offentligt ansatte. Den 42-årige IT-indkøber var tiltalt for at have taget imod en iPad til en værdi af mindst 6.100 kr.

Anklager Steffen Møller Jørgensen argumenterede for, at IT-indkøberen burde idømmes ubetinget fængsel i 30-40 dage, men retten endte altså med at frifinde den 42-årige.

I retten forklarede IT-indkøberen, at han ikke havde fået iPad’en forærende, men at han havde haft den til lån i cirka tre måneder, hvorefter han returnerede den til Atea, da Rigspolitiet som udgangspunkt kun har udstyr til lån i tre måneder.Da politiet ransagede den 42-åriges privatadresse tidligt om morgenen 21. juni 2016, fandt de imidlertid ikke hverken iPad’en eller en del andet udstyr, som politiet mente, han skulle have modtaget af Atea. Politiet tog dog manden med på politistationen, hvor han blev  ”puttet i hullet”, som den 42-årige  forklarede  i retten.

Også i tirsdags blev en tiltalt frifundet i en sag om bestikkelse, mens fire andre før jul blev idømt fængselsstraffe for at have modtage bestikkelse fra Atea i form af iPads og andet IT-udstyr.

Om dagens dom siger anklageren:

»Det er afgørende, at vi få prøvet de her sager, og det er vigtigt, at vi får rettens vurdering af, hvornår noget er bestikkelse, og hvornår det ikke er,« siger Steffen Møller Jørgensen.

Forsvarer Andro Vrlic er ikke overraskende godt tilfreds med frifindelsen, som både den 42-årige og hans familie var tydeligt lettet over.

»Jeg er ovenud lykkelig og meget lettet på min klients vegne. Sagen har haft store konsekvenser for ham. Han har været fritstillet, men kan nu vende tilbage jobbet igen,« siger Andro Vrlic.

Et vidne, en tidligere Atea-ansat som selv er sigtet i sagen, bekræftede i retten IT-indkøberens forklaring om, at IT-indkøberen havde lånt iPad’en af Atea og afleveret den igen. Domsmandsretten fandt det da heller ikke bevist, at den 42-årige skulle have modtaget iPad’en, hvorfor han blev frifundet.

Anklageren brugte en del tid på at spørge ind til forskelligt andet udstyr, som politiet mener, at IT-indkøberen også skulle have modtaget, men som politiet heller ikke fandt på hans privatadresse under ransagningen.

Anklageren fremlagde flere interne mails fra Atea, hvor IT-indkøberens navn fremgik på en måde, så han kunne opfattes som modtager af bl.a. fotoudstyr og en bærbar computer.

Vidnet, den tidligere Atea-ansatte, forklarede imidlertid, at det ikke var IT-indkøberen, men i stedet ham selv, som havde  modtaget udstyret som en ekstra bonus ifølge aftale med en overordnet i Atea. Vidnet, som er omfattet af navneforbud, forklarede også, at han havde fået den iPad, som IT-indkøberen havde returneret til Atea.

Vidnet forklarede, at IT-indkøberens navn alene fremgik af de interne mails, fordi der skulle være en plausibel begrundelse internt, der kunne tjene som dokumentation for omkostningsforbruget i afdelingen. Men også for internt i Atea at camouflere, at der var tale om ekstra bonus, da det kunne skabe misundelse.

Han forklarede, at begrundelserne ofte var opdigtede, og i retten lagde han ikke skjul på, at det var uheldigt og meget beklageligt, at IT-indkøberens navn på den måde var blevet brugt i en intern mail.

»Det var en intern begrundelse for, at jeg kunne få noget udstyr. Da jeg skrev den mail havde jeg jo ingen anelse om, at den en dag skulle blive læst op i en retsal i Glostrup,« sagde vidnet.