Annoncehajer skruer bissen på

Fup. Annoncehajerne går i stigende grad rettens vej for at inddrive penge. Har man skrevet under på hajernes faktura, kan man nu forvente en stævning.

Dyrup Farvecenter i Hellerup har i over et år afvist at betale en regning på næsten 10.000 kroner for at stå på det absolut ukendte medie Kommunevejviseren.dk. Nu har farvehandleren modtaget en stævning med krav om betaling. Og det er Dyrup Farvecenter bestemt ikke ene om.

- Det er vores indtryk, at det i stigende grad er en strategi, som annoncehajerne er begyndt at bruge. Vi oplever, at de juridiske skridt er blevet intensiveret fra deres side, når de har fået en underskrift hjem, forklarer advokat, Christoffer Susé fra Dansk Erhverv.

Dansk Erhverv bekræfter, at der det seneste år har været en stigende tendens til, at annoncehajerne benytter retsvæsenet til at vinde sager mod virksomheder, der har underskrevet en faktura i en god tro.

- Før i tiden forsøgte annoncehajerne i de fleste tilfælde selv at inddrive pengene ved gentagne gange at ringe til virksomhederne og true om stævning. Men nu har de helt sikkert intensiveret brugen af juraen, forklarer Christoffer Susé.

Vil ikke i ubrugeligt registreFor et år siden blev en ung ansat ved Dyrup Farvecenter kontaktet af en sælger fra Lokalforlaget ApS. Chefen var bortrejst og efter 10 opkald underskrev den ansatte en faktura på 10.000 kroner. Et år senere er en stævning havnet i Dyrups Farvecenters post.

- Vi har ikke og vil aldrig tegne en annonce i det ubrugelige registre. Det giver jo ingen mening, når man ikke får noget ud af det, siger Jack Egebjerg, der er ansat i Dyrup Farvecenter og tager sig af det juridiske slagsmål med annoncehajerne. Han har ikke tænkt sig at indgå forlig, men det er der mange andre virksomheder, der vælger at gøre.

- I mange af de sager jeg har kendskab til, har den sagsøgte valgt at indgå et forlig og dermed betale til annoncehajen. Det er jo en risikovurdering, og når man har skrevet under kan det være problematisk at løfte bevisbyrden, forklarer Christoffer Susé.

Det skal tages alvorligtHos Håndværksrådet har man også fulgt sagerne om annoncehajer tæt. Her glæder man sig over, at de sagsøgte virksomheder som Håndværksrådet har kendskab til, er begyndt at tage stævningerne mere alvorligt.

- Mit indtryk er, at virksomhederne har fået øjne op for, at der skal en mere seriøs tilgang til det her. Det kan ikke nytte noget, at man blot siger, at man følte sig presset til at skrive under. Når der er en underskrift involveret, skal man blandt andet have en sagkyndig til at erklære ydelsen for værdiløs, forklarer jurist i Håndværksrådet, Jeppe Rosenmejer.