Anklager om ukrainsk gastyveri truer den sidste gasrørledning fra Rusland: Gasprisen ryger i vejret

Det russiske gasselskab Gazprom vil endnu engang sænke gasleverancerne til Europa. Denne gang er det russiske anklager om gastyveri, der kan afbryde endnu en rørledning.

Gazprom har monopol på russiske gasleverancer til Europa. Indtil videre er størstedelen af gasstrømmene blevet afbrudt, og nu står den sidste rørledning for skud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolay Doychinov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter de europæiske gaspriser i tre måneder har været faldende, kan en trussel fra det russiske gasselskab Gazprom skabe usikkerhed på energimarkederne, skriver Financial Times.

Ukraine beskyldes nemlig af Gazprom for at føre gas, der var tiltænkt nabolandet Moldova, til Ukraine i stedet.

Derfor advarer gasselskabet nu om, at det muligvis vil reducere gasleverancerne til Europa allerede fra 28. november.

Og det kan få konsekvenser for gaspriserne, da rørledningen gennem Ukraine er den sidste åbne gasforsyning til Europa.

Ukraine afviser, at landet har taget gas tiltænkt Moldova.

Indtil videre truer Gazprom kun med at standse den gasmængde, som var tiltænkt Moldova, men som angiveligt ikke når frem. Det udgør dog kun en lille procentdel af al den gas, der går igennem rørledningen.

Men ifølge gasanalysechef Tom Marzec-Manser fra energikonsulentfirmaet ICIS kan Gazprom hurtigt udbygge lukningen til større mængder, og den trussel vil højst sandsynligt påvirke markedet.

»Vi har tidligere set, at små nedskæringer i forsyningen meget hurtigt kan blive større nedskæringer, og Europa er endnu ikke ude af fare med hensyn til gasforsyninger i de koldeste måneder,« siger han til Financial Times.

Den europæiske referencepris for gas, TTF, er siden markedets åbning tirsdag til onsdag klokken 9.25 steget med knap 16 procent til 131,5 euro pr. megawatttime.

Der er dog stadig meget langt til toppen i august på knap 340 euro pr. megawatttime, der fandt sted i forbindelse med lukningen af Nord Stream 1.

Kort efter truslen fra Gazprom præsenterede EU-Kommissionen et forslag om et prisloft på gas. Ifølge forslaget skal prisloftet ligge på 275 euro pr. megawatttimer, skriver Bloomberg.

Rusland er tidligere blevet beskyldt af vestlige lande for at udnytte sine gasleverancer til Europa som et våben.

Siden invasionen af Ukraine i februar har Rusland lukket alle rørledninger til Vesteuropa på nær denne ene, og gasforsyningen er skåret ned til lidt mere end ti procent af niveauet før invasionen.

»Industrien har længe frygtet, at Rusland kunne true de resterende strømme til Vesteuropa via Ukraine denne vinter,« siger Tom Marzec-Manser til Financial Times.