Ane Uggla i offensiven med ny Mærsk-opbygning

Familieoverhovedet i Mærsk-koncernen Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla ændrer nu for første gang siden etableringen i 1953 på A.P. Møller Fondens struktur og opbygning. Den største beslutning i hendes tid som familieoverhoved.

Bestyrelsesformand Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla. (Foto: JENS NOERGAARD LARSEN/Scanpix 2012) Fold sammen
Læs mere
Foto: JENS NOERGAARD LARSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ændringen i strukturen sker med etableringen af et helt nyt selskab, A.P. Møller Holding A/S, som bliver skudt ind i mellem A.P. Møller fonden og det børsnoterede selskab A.P. Møller - Mærsk.

Formålet er at adskille det aktive ejerskab - og dermed styrke dette aktive ejerskab - på den ene side, og samtidig koncentrere kræfterne i fonden om uddelingsarbejdet.


Konkret betyder det, at ejerskabet og kontrollen med A.P. Møller - Mærsk lægges ned i holdingselskabet. Ane Uggla fortsætter som formand i fonden og bliver også formand i holdingselskabet. Samtidig er hun næstformand i børsselskabet A.P. Møller - Mærsk.

Holdingselskabet får yderligere to bestyrelsesmedlemmer, nemlig den tidligere topchef i Danske Bank, Peter Straarup, og direktør Lars-Erik Brenøe.

Beslutningen har været længe undervejs, og først nu skal den endelig godkendelse i fondsmyndighederne indhentes. Det ventes dog ikke at blive noget problem.

A. P. Møller Holding A/S har som altoverskyggende opgave at varetage ejerskabet af den store aktiepost i det børsnoterede A.P. Møller - Mærsk. Men på længere sigt skal holdingselskabet også kunne opkøbe og investere i andre virksomheder. Og dermed kommer strukturen i Mærsk-systemet til at ligne opbygningen i Novo-gruppen, Velux-koncernen og så videre.

Ifølge Ane Uggla handler det om at få større fleksibilitet ind i Mærsk-ejerskabet på en måde, så det passer til den meget mere komplekse virkelighed i dag end da fonden blev stiftet tilbage i 1953.

Med holding-opbygningen vil man kunne forestille sig en endnu mere aktiv ejer i A.P. Møller - Mærsk end hidtil.

Den nye struktur skal således dels gavne uddelingsforpligtensen i A.P. Møller Fonden og ejerskabsforpligtelsen i A.P. Møller Holding.