Ane Uggla efter store omvæltninger: »Det har ikke været nogen let tid«

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla til Mærsk-generalforsamling tidligere på året. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Godmorgen,

Her har du dagens nyhedsoverblik. Og indrømmet; det er Mærsk-tungt i dag.

Vi skal høre fra Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla - overhoved i en af Danmarks mest indflydelsesrige familier. Vi skal se på nye arbejdsopgaver til en forhenværende Mærsk-direktør. Og møde en nuværende Mærsk-boss, der har sat sig under pres. Velkommen til.

1
Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla: »Det har ikke været nogen let tid«

Der er en særlig mystik over toppen af Mærsk-familien. De ses næsten aldrig i selskab med resten af den danske erhvervselite. De taler uendeligt sjældent med pressen. De er yderst magtfulde, men lige så private. Så det er ikke hverdag, når Mærsk Mc-Kinney Uggla - formand for A.P. Møller Fonden og datter af Mærsk Mc-Kinney Møller - åbner for tankerne og overvejelserne bag de store beslutninger i Mærsk.

Det gjorde hun, da hun modtog Årets Hæderspris ved kåringen af Årets Ejerleder 2017 som er et samarbejde mellem PwC, Nykredit og Finans.

Her talte hun blandt andet om nogle af de sværeste beslutninger, hun har taget fra sin plads ved bordenden: Salget af Mærsk Oil eksempelvis.

»Det har ikke været nogen let tid. Det er det ikke. Men der er også meget, der er positivt, ja,« siger hun til Finans.

Et andet tema er behovet for at tage chancer, hvis man som en 113-årig virksomhed vil fastholde sin dominerende plads i det globale erhvervsliv. Hendes forgængere har ikke været bange for at tage risici. Og nogle gange er det gået galt, erkender hun:

»Der skal være plads til at fejle. Vi har historisk været i forretninger, hvor vi ikke har haft succes med det: Hvalfangst, Tanganyika Planting Company, Mærsk Refineries, Mærsk Air, etc. Ja, flere af disse er eksempler på opstart af virksomhed, hvor markedsudviklingen eller den politiske udvikling gik imod,« siger hun.

Læs hele historien her.

2
Smedegaard bliver rådgiver for kapitalfonde

Og nu går vi fra et menneske, der skal definere Mærsks fremtid, til ét, som er en stor del af Mærsks fortid. Den tidligere adm. direktør Niels Smedegaard vurderer, at hans tid som topchef er forbi. I stedet skal han være rådgiver for fire store kapitalfonde.

Det drejer sig om den store svenske fond Nordic Capital og britiske CVC, der er Europas største kapitalfond. De to andre kapitalfonde ønsker med vanlig sans for diskretion ikke at stille sig frem.

Tanken er, at kapitalfonde kan diskutere deres overvejelser om mulige opkøb med Smedegaard. Det kan være alt fra arbejdet med en virksomhed på idéstadiet til en eventuel overtagelse, og i visse tilfælde kan det blive aktuelt med en bestyrelsespost. Læs hele historien i Berlingske Business (kræver abonnement).

Derudover blev Smedegaard i går udnævnt som formand for det århusianske containerrederi Unifeeder.

Business anbefaler

3
Studie afslører: Danskerne betaler for meget for medicin

Danske patienter og samfundet betaler alt for meget for kopimedicin på landets apoteker, viser et nyt studie, som Finans beskriver.

Hvert år bruger danskerne tre milliarder kroner på såkaldt kopimedicin på landets apoteker. Konkurrence halter dog så meget, at for mange penge ender i medicinselskabernes lommer. Sådan lyder advarslen fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen på baggrund af et nyt, omfattende studie fra to forskere fra Københavns Universitet.

Forskerne har dokumenteret, at der siden 1998 har været hele 3000 eksempler på, at prisen på kopimedicin er steget mere end 50 procent inden for en periode på 14 dage.

»Det er ret voldsomt, at der findes 3000 eksempler på, at prisen fra den ene prisperiode til den næste er steget med 50 procent,« Jakob Hald, direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

4
Mærsk-boss giver sig selv tre måneder til at stoppe kundeflugt

Containerrederiet Maersk Lines driftsdirektør, Søren Toft, har givet sig selv tre måneder til at få selskabet på vækstkurs. Det siger han i et interview med Børsen. Løftet kommer efter et kvartal, hvor Mærsk Line tabte kunder og markedsandele.

Målet skal dog nåes helt uden at lokke kunderne med lavere priser.

»Det kan jeg garantere. Men jeg vil gerne sige, at vores evne til at forbedre vores pålidelighed ligger meget højt på vores prioriteringsliste,« siger direktøren.

Verdens største containerrederi løftede omsætningen i tredje kvartal med 14 pct. Alligevel dykkede de transporterede mængder gods med 2,5 pct. sammenlignet med en global volumenvækst på 5 pct.

Det skal investorerne holde øje med i dag

Det bliver en travl dag fra start til slut, vurderer Nordeas seniorstrateg Andreas Østerheden, som har udpeget tre ting, investorerne bør have for øje i dag:

  • I nat fik vi aktivitetsindikatorer fra Kina i form af detailsalg, industriproduktion og investeringsaktivitet. Alle skuffede over en bred kam og er med til lægge en dæmper på aktier fra Fjernøsten her til morgen. I løbet af dagen vil investorerne få en masse nøgletal, heriblandt inflation og BNP fra Eurozonen.
  • I løbet af formiddagen mødes cheferne fra de store centralbanker Yellen, Draghi, Kuroda og Carney til et møde arrangeret af ECB. Hvis det i sig selv ikke skulle være nok, taler flere Fed og ECB medlemmer i dagens løb.
  • Sidst men ikke mindst fortsætter Trump turen i Asien og deltager på det østasiatiske topmøde i Manilla, hvor bl.a. handelsspørgsmålet fortsat vil være i fokus hos investorerne. Dernæst starter to dagens krydsforhør i det engelske underhus af Theresa Mays udtrædelseslovforslag.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger til dels underdrejede tirsdag, hvor investorerne venter på udviklingen i de amerikanske skattereform-forhandlinger, mens det overvejes, om den markante udfladning i den amerikanske rentekurve i sidste ende kan være førte varsel om en kommende økonomisk afmatning, skriver Ritzau Finans.

  • Nikkei 225: +0,4 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: +0,1 pct.
  • China Shanghai Composite: -0,5 pct.
  • Indiens BSE Sensex: -0,1 pct.