Analytikere: Rentestigning til juni kan komme på tale

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, meddelte onsdag aften, at renten holdes i ro, men samtidig lod centralbanken døren stå på klem for en renteforhøjelse i juni.

Arkivfoto: Sikkerhedsvagt går forbi et logo for den amerikanske centralbank, Federal Reserve. Fold sammen
Læs mere
Foto: KEVIN LAMARQUE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en ændring i signalerne fra rentemødet, der får flere analytikere til at vurdere, at en renteforhøjelse til sommer ikke er helt skrinlagt. Den amerikanske centralbank nedtonende nemlig risikoen for, at udviklingen i den globale økonomi kan ramme den amerikanske økonomi negativt.

»Mod vores forventning fjernede den amerikanske centralbank sætningen om, at udviklingen på de finansielle markeder og i verdensøkonomien (underforstået Kina) stadig udgør en risiko for amerikansk økonomi. Dermed anerkender den amerikanske centralbank, at den finansielle uro har lagt sig, og at Kina har stabiliseret sig«, skriver Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker i Danske Bank, i en kommentar.

Sætningen blev i stedet erstattet af udsagnet om, "at centralbanken holder nøje øje med udviklingen i inflationen, i verdensøkonomien og på de finansielle markeder". Ifølge Spar Nords chefstrateg, Christian Mose Nielsen, kan det tolkes som om, at Federal Reserve (Fed) ønsker at holde døren åben for en renteforhøjelse på det næste rentemøde i juni.

»Men det er stadig mest sandsynligt, at Fed holder renten uændret på junis rentemøde, der i øvrigt finder sted godt en uge før den britiske EU-afstemning. Vi forventer fortsat, at næste renteforhøjelse først sker til september«, skriver han i en kommentar.

Også Danske Banks analytiker vurderer, at man endnu ikke helt kan afskrive en rentestigning i juni, men det er ikke hovedscenariet. Mødet og meddelelsen gav nemlig ikke anledning til at tro, at en rentestigning er på programmet allerede ved de næste møde 15. juni.

»Før den amerikanske centralbank hævede renten i december, havde den kommunikeret på oktobermødet, at en rentestigning i december kunne komme på tale. Vi tror, at den amerikanske centralbank gerne vil forberede markederne på en rentestigning, så det kan være, at vi bliver klogere i løbet af de kommende uger i forbindelse med mødereferatet og taler fra komitémedlemmer«, siger Mikael Olai Milhøj, der regner med, at centralbanken forholder sig i ro indtil september.