Analytikere: Nationalbanken har vundet kampen om kronen

Nationalbanken offentliggjorde tirsdag eftermiddag tallene for valutareserven i marts måned, der viste et minimalt valutaopkøb på 100 millioner kroner, så valutareserven nu lyder på 737,1 mia. kroner.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den næsten uændrede valutareserve skal ses i forhold til det rekordhøje valutaopkøb i februar, hvor Nationalbanken intervenerede for rekordhøje 172,9 mia. kroner.


Det sender et klokkeklart signal, mener flere analytikere; kampen om kronen er overstået, og Nationalbanken står tilbage som vinder.


- Selv om Nationalbanken har trukket sig sejrrigt ud af kampen om kronen, forventer vi ikke, at en renteforhøjelse er nært forestående. Det på trods af, at kronesvækkelsen har nået et niveau, der tidligere har fået Nationalbanken på banen med støtteopkøb af danske kroner og en renteforhøjelse, skriver Nykredits chefanalytiker, Tore Stramer, i en kommentar.


Ifølge Stramer vil Nationalbanken bruge den seneste kronesvækkelse, som er den svageste i forhold til euroen siden 2001, til at vise, at kampen om kronen er vundet. Forventningen om en udeblivende renteforhøjelse vil derfor statuere et eksempel over for de investorer, som ikke troede på kronen eller måske ligefrem spekulerede mod kronen, da det resulterer i et økonomisk tab for dem, så længe kronen handles på de nuværende svage niveauer, påpeger Tore Stramer.


Nordeas senioranalytiker, Jan Størup Nielsen, er enig med Tore Stramer i, at en renteforhøjelse har lange udsigter.

- Vi vurderer, at den første danske renteforhøjelse fortsat har lange udsigter, og at Nationalbanken først vil genoptage udstedelsen af statsobligationer, inden de forhøjer renten. Dette argument understøttes også af, at Nationalbanken i midten af marts gennemførte en kraftig udvidelse af foliorammerne, som mindskede omkostningerne for den finansielle sektor ved den negative rente på indskudsbeviser.


- Set i det lys venter vi først, at Nationalbanken først hen imod slutningen af året vil gennemføre en selvstændig dansk renteforhøjelse, skriver han i en kommentar.


Prisen på én euro er tirsdag 7,47 kroner, hvilket er det laveste niveau siden 2001.


/ritzau/FINANS