Analytikere: Kinesiske handelstal lider under kontroverser med USA

Den verserende handelstvist med USA gør ondt på Kina, som overraskende måtte se sin eksport falde med 4,4 pct. i december, hvor der var ventet en stigning på 3 pct.

En varslet, men nu udskudt toldstigning, har skabt et »lufthul« i eksporten, vurderer chefanalytiker Allan von Mehren fra Danske Bank, der har fokus på Kina.

- Faldet i handlen for december er nok forstærket af, at eksporten til USA i november var kunstigt stærk, fordi de fleste kinesiske eksportører ventede, at toldsatsen til USA ville stige fra 10 pct. til 25 pct. på varer for 200 mia. dollar.

- Dette blev afblæst med våbenhvilen i starten af december. Men fremrykningen af eksport har altså gjort, at man nu rammer et mindre lufthul i handlen, og derfor ser vi det meget store fald for december, lyder det fra chefanalytikeren i en kommentar.

Hos Nordea noterer chefanalytiker i Singapore, Amy Yuan Zhuang, sig, at faldet var ventet, fordi virksomhederne skal bruge et par måneder på at tilpasse sig.

- Men størrelsen af eksportnedgangen er større end ventet ud fra en toldsats på 10 pct. En mulig forklaring er, at amerikanske købere af kinesiske varer har indarbejdet muligheden for yderligere toldstigning og reduceret deres køb forud for det, skriver hun i en kommentar og peger også på valutaudsving, som en af grundene til det store fald.

- Den sidste faktor, der påvirker handelstallene, er faldet i oliepriserne. Råoliepriserne faldt næsten 10 pct. i december og har især påvirket Kinas importantal, da 30 pct. af Kinas import er brændstoffer og materialer, lyder det fra chefanalytikeren.

IMPORTEN ER OGSÅ RAMT

Også importen var i december lavere end ventet blandt investorerne. Den faldt 7,6 pct., hvor analytikerne ifølge Bloomberg News havde forudset en stigning på 5 pct.

- At importen også falder kraftigt skyldes til dels, at en meget stor del af Kinas eksport til USA består af varer, der samles af komponenter, der importeres fra andre lande. Så når eksportafsætningen falder, så falder importen typisk også, skriver Allan von Mehren.

Han forventer, at Kinas vækst fortsat vil være svag i første kvartal, men at den gradvist vil blive bedre fra andet kvartal. Dels fordi handelstvisten ventes at blive løst, dels fordi en mængde stimuli vil begynde at slå igennem.

- Det kan altså godt blive værre, før det bliver bedre. Men vi tror fortsat på, at bunden nås i første kvartal, hvorefter vi ser en gradvis bedring. Det vil også være vigtigt for Europas økonomi, der har lidt under svigtende afsætning til Asien specielt Kina.

- Når væksten kommer gradvist tilbage i Kina, vil det sammen med en handelsaftale formentlig også give lidt fornyet luft til aktiemarkederne. Og også være til gavn for dansk økonomi, lyder det fra chefanalytikeren.

Stort set samme forventning har Amy Yuan Zhuang fra Nordea:

- Selv hvis handelstvisten bliver løst, er en forventet nedgang i den globale økonomi negativ for den kinesiske eksport. Beijing ventes at indføre mere stimuli - både ved finanspolitik og pengepolitiske lettelser - for at støtte økonomien, skriver hun.

De svage handelstal har mandag været med til at skabe en negativ stemning på de asiatiske, hvor blandt andet Hang Seng-indekset i Hongkong falder 1,5 pct.

/ritzau/FINANS