Analytikere: Britisk rente er på vej mod nul

Briternes nej til EU risikerer at påvirke den britiske økonomi meget negativt. På den baggrund har centralbanken Bank of England lempet pengepolitikken gevaldigt, og yderligere lempelser kan være på vej, siger analytikere.

Efter frygt for konsekvenserne af Brexit, er den britiske rente sænket til laveste niveau nogensinde. En yderligere rentenedsættelse fra Bank of England kan være på vej, siger analytikere. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOBY MELVILLE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Af frygt for konsekvenserne af briternes exit fra EU valgte den britiske centralbank torsdag at lempe pengepolitikken markant. Og det kan blive fulgt op af en yderligere lempelse senere på året. Det vurderer analytikere fra Sydbank og Danske Bank.

Kim Blindbæk, der er makroanalytiker i Sydbank, skriver i en kommentar, at det står helt tydeligt, at den britiske centralbank, Bank of England, er bekymret for, hvordan briternes nej til EU vil påvirke den britiske økonomi.

Således gennemførte Bank of England torsdag den største nedjustering af vækstforventningerne nogensinde. Bank of England forventer nu, at den britiske økonomi vil vokse med 0,8 procent og 1,8 procent i henholdsvis 2017 og 2018. Det er en nedjustering fra 2,3 for begge år.

Renten blev sat ned med 0,25 procentpoint fra 0,50 procent til 0,25 procent. Det er det laveste niveau på styringsrenten i centralbankens 322-årige historie.

Kim Blindbæk bemærker, at renteudvalget ikke var fuldstændigt enig om, hvordan pengepolitikken skulle lempes, men at flertallet af renteudvalgets medlemmer er åbne over for yderligere lempelser. Det kan betyde, at den britiske rente er på vej mod nul.

»I den kommende tid vil der være stort fokus på, hvordan de økonomiske nøgletal udvikler sig i kølvandet på Brexit. I øjeblikket har vi primært fået signaler fra tillidsindeks. Hvis den negative stemning spreder sig til den økonomiske vækst, må Bank of England lempe yderligere. Vi forventer derfor, at Bank of England nu vil se tiden an. Vi vurderer fortsat, at renten er på vej mod nul i Storbritannien,« skriver Kim Blindbæk.

Bank of England øger samtidig opkøbet af statsobligationer med 60 milliarder pund til nu 435 milliarder pund og køber for yderligere 10 milliarder pund virksomhedsobligationer.

Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker i Danske Bank, skriver i sin kommentar, at den britiske centralbank derudover også har lavet et såkaldt »Term Funding Scheme (TFS)«, der giver bankerne adgang til billig finansiering hos centralbanken til en rente på 0,25 procent.

»På den måde forsøger man også at modgå nogle af de negative konsekvenser, den lave rente har på bankernes profitabilitet. Pundet er blevet svækket markant efter annonceringen, da markedet havde forventet mindre stimuli,« skriver Mikael Olai Milhøj.

Det engelske pund raslede ned efter udmeldingen fra centralbanken. Over for den danske krone faldt pundet umiddelbart fra 8,9 til 8,0.

Mikael Olai Milhøj henviser til, at årsagen til den massive pengepolitiske lempelse er, at de økonomiske nøgletal siden briternes EU afstemning har været meget dårlige og indikeret en kraftig opbremsning i britisk økonomi.

Blandt andet ville usikkerheden på grund af Brexit ramme arbejdsmarkedet hårdt, hvis centralbanken ikke havde lempet pengepolitikken, skriver senioranalytikeren.

Han skriver videre, at det er værd at bemærke, at den britiske centralbank med sine lempelser har valgt at se igennem med, at det markant svagere pund efter Brexit betyder, at inflationen i Storbritannien vil stige kraftigt til næste år som følge af højere importpriser.

»Normalt vil en centralbank stramme pengepolitikken, når inflationen bliver for høj, men den britiske centralbank mener, at den højere inflation er et midlertidigt fænomen. En økonomi, der bremser op, vil almindeligvis føre til et lavere underliggende inflationspres pga. lavere lønvækst, hvilket er deres primære bekymring. Den samme reaktion så vi under finanskrisen, hvor den britiske centralbank fastholdt sin lempelige pengepolitik, trods inflationen var markant over to procent målsætningen,« skriver Mikael Olai Milhøj.

Hvis flere af de britiske økonomiske nøgletal i de kommende måneder peger nedad, kan man ifølge Mikael Olai Milhøj ikke afvise, at den britiske centralbank kan komme på banen med yderligere lempelser senere på året, mest sandsynligt til november, hvor den britiske centralbank igen opdaterer sine økonomiske prognoser.

»Den britiske centralbank har stadig mere krudt at skyde med: Renten kan stadig sættes ned til 0 procent, opkøbsprogrammet kan udvides og bankerne kan få endnu lettere adgang til billige penge mod at øge udlån. Den britiske centralbank står altså klar til at lempe pengepolitikken i alle dimensioner. Man kan også spekulere i, om den britiske centralbank kan finde på at sætte renten ned i negativt territorium, hvilket den dog selv har afvist, da det gør ondt på bankernes indtjening og i sidste ende faktisk kan risikere at bremse væksten i stedet for at stimulere den,« skriver han.