Analytiker: Snarlig dansk renteforhøjelse er mindre sandsynlig

Sandsynligheden for en snarlig dansk renteforhøjelse er med fredagens tal for valutareserverne blevet mindre sandsynlig.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

Det vurderer senioranalytiker Joachim Borg Kristensen fra Nykredit, efter at det kom frem, at Nationalbanken i september blot intervenerede for 22,1 mia. kr. Udstrømningen er dermed aftaget betydeligt i forhold til de foregående måneder.

- Den aftagende valutaudstrømning gør det mindre sandsynligt, at Nationalbanken vil annoncere den første renteforhøjelse i løbet af oktober. Timingen af renteforhøjelsen afhænger af, hvornår valutareserven er nedbragt til et niveau, som de er komfortable med. Det er meget usikkert, men et godt bud er, at man søger tilbage på det stabile niveau på omkring 450 mia. kr., som var gældende igennem 2014, vurderer Joachim Borg Kristensen.

Valutareserven faldt i september til 513,6 mia. kr. og er siden marts faldet uafbrudt med i alt 224 mia. kr.

- Det skal holdes op imod kvantespringet på knap 280 mia. kr. i januar og februar, hvor Nationalbanken solgte kroner og købte udenlandsk valuta i forsvar af fastkurspolitikken. Salget af udenlandsk valuta siden marts er en del af normaliseringen, om end valutareserven fortsat befinder sig cirka 62,2 mia. kr. over niveauet i slutningen af 2014, tilføjer Joachim Borg Kristensen.