Analytiker ser markant stabilitet i Vestas’ forretning

Vindmølleproducenten Vestas har netop landet endnu en stor aftale på det amerikanske marked. Omfanget af ordrerne fra USA er overraskende, vurderer analytiker.

Læs mere
Fold sammen

Mandag aften landede vindmølleproducenten Vestas endnu en stor ordre på det attraktive amerikanske marked. Det skriver Radio24syv.

Ordren på 150 megawatt fra First Wind er den tredje store i USA den seneste uge og har et potentiale på yderligere 568 megawatt. Dermed står Vestas med en ordrebeholdning i USA, der ifølge Vestas-analytiker i Sydbank Jacob Pedersen potentielt set rækker flere år frem.

»Da vi startede regnskabsåret i år, tror jeg, at mange forventede, at 2015 ville blive et hul i jorden for Vestas i USA. Nu har man faktisk udsigt til et meget spændende 2015 og har også dækning et stykke ind i 2016. Så det er med til at skabe markant stabilitet i Vestas’ forretning,« siger han til Radio24syv.

Med ordren mandag aften har Vestas udsigt til at skulle producere og stille vindmøller op for over 4.000 megawatt i USA de næste to og et halvt år. Samtidig indikerer de seneste ordrer, at den danske vindmølleproducent nu er tilbage og kan kæmpe mod de store konkurrenter.

»Det er vidende om, at selv om Vestas har været i nogle finansielle vanskeligheder, så slås man altså med om de rigtigt store ordrer, og det gør man med succes på det amerikanske marked hos de helt spændende kunder,« siger Jacob Pedersen.

Det kommer ikke bag på ham, at der kommer ordrer ind fra USA, men han finder omfanget overraskende:

»Havde du spurgt mig for et halvt år siden, havde jeg sagt, at de skal have mellem 1.000 og 1.500 megawatt (ordrer i USA i år, red.), og nu står de potentielt set med 4.300 megawatt«.

De store amerikanske vindmøllekunder har i øjeblikket travlt med at købe stort ind. Hvis ordrerne bestilles hos vindmølleproducenterne inden årets udgang, kan vindmølleselskaberne udnytte en favorabel skattefordel på hele den indgåede rammeaftale – i det konkrete tilfælde på yderligere 568 megawatt for First Wind.

»Det er jo super godt nyt for Vestas, for det betyder, at Vestas også kan forvente, at resten af rammeaftalen bliver udnyttet, hvis projekterne hos kunden ellers skrider frem, som man regner med,« siger Jacob Pedersen til Radio24syv.

Vestas landede tidligere mandag også en pæn ordre på 117 megawatt i Jordan. I sidste uge modtog den danske vindmølleproducent ud over to kæmpeaftaler i USA desuden en mindre ordre på en udvidelse af en havvindmøllepark i England.

Samlet set har Vestas i år modtaget ordrer på i alt 5.028 megawatt, oplyser selskabet i en fondsbørsmeddelelse. Mandag lukkede handlen med Vestas-aktien i kurs 157. Siden årsskiftet er Vestas-aktien steget med knap 400 procent.