Analyse: Jobkrisen bliver ved længe endnu

Selv om ledigheden på det sidste er steget langsommere og mindre end tidligere på året, er det alt for tidligt at aflyse den aktuelle jobkrise.

Læs mere
Fold sammen

Ledigheden passerer med meget stor sandsynlighed de magiske 100.000, når Danmarks Statistik torsdag udsender de nye tal for arbejdsløsheden i juni.

I maj overraskede de nye tal for antallet af arbejdsløse ved »kun« at stige med 4.100 personer til 97.000. Det fik flere økonomer til at kalde de nye tal for »den bedste økonomiske nyhed i år,« fordi ledigheden hen over foråret skød i vejret med mere end 10.000 personer om måneden, og mange nu troede, at en vending til det bedre var sat ind.

Men selv om der nu nedlægges lidt færre job end før, og ledigheden stiger i et lidt mere afdæmpet tempo end tidligere, så advarer arbejdsmarkedsøkonom Erik Bjørsted fra AE Rådet mod alt for stor optimisme.

På baggrund af en ny omfattende analyse konkluderer han tværtimod, at den aktuelle jobkrise meget vel kan trække ud flere år endnu, og måske endda blive forværret igen.

- At arbejdsløsheden på det sidste er vokset langsommere end først på året, er ikke udtryk for, at krisen på arbejdsmarked er overstået, siger Erik Bjørsted.

Det er cheføkonom i DI, Klaus Rasmussen enig i. Han venter, at ledigheden bliver ved med at stige både i år og til næste år, hvor den meget vel kan runde 175.000 personer.

- Lige nu har virksomhederne flere ansatte end de har brug for. Så vi skal have en vending i økonomien og opleve en mere permanent fremgang, før vi får en stabilisering i beskæftigelsen, siger Klaus Rasmussen.

Erik Bjørsted mener ligefrem, at pinen på det danske arbejdsmarked i øjeblikket blot trækkes ud, og at ledigheden vil fortsætter op flere år endnu.

Normalt skal en økonomi således vokse med op mod to procent årligt, før ledigheden holder op med at stige. Det skyldes, at produktiviteten vokser lidt hvert år, og de allerede ansatte derfor kan producere lidt mere, uden der kommer flere ansatte. Det er derfor først, når efterspørgslen og salget kommer op over disse to procent, at der bliver behov for ny arbejdskraft og beskæftigelsen begynder at stige.

Men lige nu er der udsigt til, at velstanden målt på bruttonationalproduktet (BNP) herhjemme falder med voldsomme tre procent eller mere endnu i år. Til næste år er der udsigt til en i bedste fald meget beskeden positiv vækst, har både de økonomiske vismænd, OECD, flere storbanker og mange andre vurderet.

Først om et par år er der i bedste fald udsigt til en vækst oppe omkring det niveau, der er nødvendigt, hvis ledigheden skal falde.

Men Erik Bjørsted peger også på, at der på det sidste har været en voldsom stigning i antallet af personer, som er presset over på forskellige former for arbejdsdeling, hvor de arbejder på nedsat tid med supplerende dagpenge i ryggen.

Det kan man være i først 13 uger, og derefter yderligere 13 uger, hvis der søges om det og ordningen forlænges. Men efter 26 uger udløber fristen, og derefter vil mange blive fyret, fordi virksomhederne lige nu ikke har brug for mere, men snarere mindre, arbejdskraft. Tæt ved 12.000 var i maj på en eller anden form for arbejdsdeling, og yderligere knap 5.000 har fået forlænget deres periode på arbejdsfordeling med supplerende dagpenge.

- Det kan føre til store stigninger i ledigheden senere på året, da personer på arbejdsdeling ikke er fuldtidsledige og kun tæller med i ledighedsstatistikken i de uger, hvor de modtager supplerende dagpenge, siger Erik Bjørsted.

De seneste måneder har der også været en stigning i antallet af personer, der aktiveres. De pilles ud af stattistikken over ledige og skjuler dermed den reelle ledighed. Hele 16.500 personer var i maj på aktivering og det var 2.000 flere end måneden før.

Også under tidligere økonomiske kriser har der været en tendens til, at ledigheden udvikler sig meget turbulent. Så blot fordi der ses en mindre stigning i et par få måneder, kan det ikke konkluderes, at arbejdsløsheden nu har toppet, viser analysen.

- De historiske erfaringer viser, at man ikke skal glæde sig for tidligt. Arbejdsløsheden svinger meget betydeligt under en lavkonjunktur. Der er ingen sikkerhed for, at ledigheden vil falde, efter en periode med en mindre stigning, siger Erik Bjørsted, som venter at ledigheden når op på mindst 170.000 personer ved udgangen af 2011.

For at bremse den udvikling anbefaler AE Rådet til, at der vedtages flere offentlige investeringer og sættes ind med mere voksen- og efteruddannelse.

- Hvis udsigten til et job er håbløs, er det bedst enten at søge arbejde inden for et helt andet område, eller at tage en uddannelse, siger Erik Bjørsted.

Han peger på, at uddannelsesniveauet i arbejdsstyrken gerne skulle øges på længere sigt, så vi ruster os bedre til fremtiden på den anden side af den økonomiske krise. Men et højere uddannelsesniveau øger også vores produktivitet, hvilket styrker konkurrenceevnen og skaber job og velstand på sigt.