Analyse: Dyrt at skabe job ved at sænke selskabsskatten

Regeringen vil måske sænke selskabsskatten. Men det kan blive en dyr måde at skabe flere arbejdspladser på, vurderer eksperter.

Læs mere
Fold sammen

Det kan blive en dyr måde at skabe flere job på, hvis regeringen letter selskabsskatten. Det viser en ny analyse ifølge Ugebrevet A4.

Analysen viser ligeledes, at finansbranchen bliver den store vinder, hvis man sænker selskabsskatten.

Kreditforeninger, banker og forsikringsselskaber står for næsten halvdelen af den samlede selskabsskat i Danmark, og finansbranchen er samtidig en af de brancher, som beskæftiger færrest danskere, viser tal fra Danmarks Statistik ifølge Ugebrevet A4.

En sænkning af selskabsskatten vil betyde et stort tab for den danske statskasse, påpeger Søren Bo Nielsen, professor ved Økonomisk Institut på Copenhagen Business School.

- Og der er ikke udsigt til, at der vil opstå særligt mange nye job i finansbranchen i fremtiden. Så jeg tror ikke, man skal gøre sig forhåbninger om, at en nedsættelse af skatten betyder mange ekstra job i den branche. Så det er en dyr løsning, siger Søren Bo Nielsen til Ugebrevet A4.

Analysen er gennemført af firmaet Kaas & Mulvad og baseret på SKATs nyligt åbnede skattelister over danske virksomheders forhold. Den viser, at finansierings- og forsikringsbranchen samlet set betalte 18,2 milliarder kroner i selskabsskat i 2011, hvilket svarer til 46 procent af den samlede danske selskabsskat på 39,4 milliarder. Samme år betalte industrien 6,1 milliarder kroner, hvilket svarer til 16 procent af den samlede selskabsskat, skriver Ugebrevet A4.