Analyse dumper lavere afgifter på sodavand og øl

Det er begrænset, hvor stor betydning nye, lavere afgifter på øl og sodavand får for forbruget og grænsehandlen. Det er konklusionen i en ny analyse fra Danske Bank.

Billige sodavand er en del af regeringens opskrift på, hvordan der skal skabes nye arbejdspladser i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Ørsted

En familie med to voksne og to børn vil spare 200 kroner om året i 2013 og 600 kroner om året i 2014 på grund af de lavere afgifter på øl og sodavand.

Det er konklusionen i en ny analyse, som Danske Bank udgiver på dagen, hvor afgiftslettelsen træder i kraft.

»Det er jo ikke store summer, vi er ude i her. I sig selv betyder det ikke alverden for forbruget,« siger privatøkonom Las Olsen fra Danske Bank.

Lettelsen af afgifter på øl og sodavand blev vedtaget i april som en del af en grænsehandelspakke. Afgiftsændringerne betyder, at prisen på en liter sodavand falder med cirka en krone, mens prisen på en øl falder med 14 øre. Fra nytår falder prisen på sodavand med yderligere en krone pr. liter.

»Det vil måske få nogle danskere til at droppe grænsehandlen. Hvis man er på vippen af, om det overhovedet kan svare sig at køre til grænsen, så kan det have en effekt. Men det er jo ikke noget, der fjerner grænsehandlen. Det helt sikkert,« siger Las Olsen og uddyber:

»Grænsehandlen er ret dårligt belyst, og den er påvirket af mange ting, så den egentlige effekt er svær at sige noget om. Det er jo priserne på en lang række ting, der er afgørende for grænsehandlen. Alt fra benzinpriserne til priser på andre dagligvarer,« siger han.

Afskaffelsen af sodavandsafgiften og nedsættelsen af afgiften på øl vil koste 930 millioner kroner. Til gengæld forventer regeringen, at de billigere øl og sodavand vil betyde, at danskerne vil lægge 360 millioner kroner ekstra i danske butikker i stedet for at køre over grænsen.

I Danske Bank tør man ikke garantere, at det regnestykke går op.

»Vores beregninger modbeviser ikke regeringens regnestykke, men om det i første omgang var en realistisk udregning, det tør jeg ikke sige noget om. Jeg kender ikke den model, de har brugt,« siger Las Olsen.