Analyse: Danskerne er klar til at bruge penge igen

Allerede i dette kvartal vil privatforbruget stige med to milliarder kroner, vurderer Danske Bank efter at forbrugertilliden tirsdag overraskede positivt for anden måned i træk.

Foto: Kasper Palsnov.
Læs mere
Fold sammen
Når forbrugerne er trygge, bruger de penge, og med tirsdagens løft i forbrugertilliden er der dermed udsigt til stigende privatforbrug.

Ifølge en analyse, som Danske Bank har lavet for Børsen, kan det faktisk blive til et forbrugsløft på to milliarder kroner allerede i dette kvartal.

»En stigning på små to milliarder kroner er ganske pænt. Det er et reelt løft i forbruget, og det er mere optimistisk end det, vi har lagt til grund i vores forbrugsprognose. Så hvis de her forbrugertal er retvisende, så kan det være, at vi skal til at opjustere vores forbrugsforventninger,« siger Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank til Børsen.

Forbrugertilliden, som ellers har ligget fladt gennem den økonomiske krise de seneste tre år, steg overraskende pludseligt til 3,4 for en måned siden og tirsdag hoppede den så igen til 3,7.

Det er en cocktail af et forbedret boligmarked og stigende disponible indkomster, der har skabt begyndende optimisme blandt danskerne, vurderer økonomer. Privatforbruget er sammen med eksporten en af de helt centrale drivkræfter for væksten i dansk økonomi.