Amerikanske jobtal skuffer stort

Der blev skabt færre nye job i USA end ventet i august. Det tyder på, at den amerikanske centralbank næppe sætter renten op før til december.

Arbejdsløsheden i USA ventede de fleste på forhånd ville falde fra 5,3 procent af arbejdsstyrken i juli til 5,2 procent i august. Den faldt til 5,1 procent. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUCAS JACKSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er blev kun skabt 173.000 nye job i USA i august. Det er pænt mindre end den ventede stigning på 218.000. Til gengæld blev tallene for de foregående måneder revideret op, hvorfor forskellen til skønnet er mindre.

Tallene er blevet imødeset med stor spænding, fordi de har stor betydning for, om den amerikanske centralbank, Federal Reserve, vælger at hæve sin rente den 17. september. Det vil i givet fald være den første renteforhøjelse i tæt ved ti år.

Arbejdsløsheden ventede de fleste på forhånd ville falde fra 5,3 procent af arbejdsstyrken i juli til 5,2 procent i august. Men den faldt mere end ventet til 5,1 procent.

Lønvæksten steg også en smule til 2,2 procent.

»Så samlet er der tale om lidt af en blandet pose bolcher. Vi venter stadig, at amerikanerne mod slutningen af året sætter renten op,« siger cheføkonom Steen Bocian fra Danske Bank i en kommentar til de nye tal.

De finansielle markeder reagerer kun svagt på de nye tal, som ellers har det med at kunne udløse store bevægelser. De amerikanske statsobligationer falder en lille smule i kurs. Aktiemarkedet stiger sammen med den amerikanske dollar ganske marginalt på de nye tal.