Amerikanske jobtal overrasker positivt

Langt bedre end ventet jobtal kommer nu dumpende fra USA. Det øger sandsynligheden for, at der kommer en rentestigning fra Federal Reserve i løbet af sommeren.

Foto: STEPHEN CROWLEY. Federal Reserve Chair Janet Yellen gives a thumbs up while testifying before the Senate Banking Committee, on Capitol Hill in Washington, Feb. 24, 2015.
Læs mere
Fold sammen

Beskæftigelsen i USA voksede med 295.000 i USA i februar. Det var 50.000 flere end ventet. Samtidig faldt arbejdsløsheden fra 5,7 til 5,5 procent af arbejdsstyrken.

De nye tal for beskæftigelsen uden for landbruget er det sidste i en række af meget flotte tal fra det amerikanske arbejdsmarked. I januar blev der således skabt 257.000 job, og målt over de seneste 12 måneder har den gennemsnitlige jobvækst været på 267.000 om måneden.

løfter dollaren

At det vælter frem med nye job i USA betyder, at amerikanske centralbank, Federal Reserve, sandsynligvis vil begynde at hæve renten inden for det næste halve års tid. Når rentestigningen kommer, vil det være den første siden 2006.

Den amerikanske dollar steg da også umiddelbart, efter de nye tal havde set dagens lys.

Centralbankchef Janet Yellen har dog sagt, at hun vil være »tålmodig« med at sætte renten op, og at hastigheden vil afhænge af de økonomiske data, som tikker ind i den kommende tid.

Vicedirektør Stanley Fischer fra Federal Reserve sagde i sidste uge, at renten sandsynligvis bliver hævet i juni eller september.

Federeal Reserve holder sit næste pengepolitiske møde den 17. til 18. marts og har holdt renten tæt på nul procent siden 2008 for at sparke liv i den store amerikanske økonomi.

Den Europæiske Centralbank (ECB) sagde omvendt torsdag, at de indleder et større program for opkøb af obligationer på mandag. Det er obligationer for 60 milliarder euro, som ECB vil købe op om måneden mindst frem til næste efterår.

Dollaren styrkes derfor både fordi renten er på vej op i USA og fordi ECB er igang med at lempe sin pengepolitik for fuld styrke.

De amerikanske timelønninger steg med 0,1 procent i februar til 24,78 dollar. Det svarer til en stigning på tre cent.

I januar steg lønningerne ekstraordinært meget med 0,5 procent, hvilket var den største stigning siden 2008. Det fulgte dog efter et fald på 0,2 procent i timelønningerne i december.