Amerikanske biler skal køre længere på literen

Den amerikanske kongres har netop vedtaget et lovforslag, der skal få de amerikanske biler til at reducere deres brændstofforbrug med 40 procent i 2020.

Mange amerikanere har en forkærlighed for biler, der på grund af deres størrelse har et voldsomt benzinforbrug. Det vil Kongressen nu ændre på. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP
Byg biler, der bruger noget mindre brændstof. Den klare besked vil den amerikanske kongres tilsyneladende sende til den amerikanske bilindustri. Det sker med et nyt lovforslag, der blev vedtaget i kongressen i fredags.

De benzinslugende amerikanske biler er af mange blevet opfattet som verdens største energisynder, og det vil kongressen have lavet om på. Det netop vedtagne lovforslag gør, at de amerikanske biler skal have reduceret deres brændstofforbrug med 40 procent i 2020. Det skriver epn. dk.

Ifølge epn. dk betyder forslaget, at en ny amerikansk bil i gennemsnit skal køre 14,7 kilometer på en liter benzin. I dag ligger tallet for nyindregistrerede personbiler på 11,5 kilometer pr. liter benzin, men det trækkes ned af at de benzinslugende pickuptruks, MPVere og SUVere, som er så populære i USA.

Den amerikanske bilindustri har længe for at undgå at få forslaget vedtaget og i stedet få ét indført et med en mindre dramatisk effekt. Bilindustrien fremhæver, at forslaget vil berøve forbrugerne valgmuligheder og koste de tre store amerikanske bilproducenter milliarder af dollar.

Hvis lovforslaget gennemføres, er amerikanerne fortsat langt efter Europa. EU slås for at tvinge bilindustrien til at vedtage, at bilindustriens gennemsnitlige udledning af CO2 fra nye biler maksimalt må være på 120 gram CO2 eller 20 kilometer på literen i år 2012.