Amerikansk understøttelse slår rekord

Antallet af amerikanere, der modtager arbejdsløshedsunderstøttelse slog i sidste uge alle rekorder, og alt tyder på at arbejdsløsheden fortsætter i vejret.

Foto: Scott Olson / AFP. Der har aldrig været så mange amerikanere på arbejdsløshedsunderstøttelse som nu.
Læs mere
Fold sammen
For to uger siden var der 4.776.000 amerikanere, der modtog arbejdsløshedsunderstøttelse, viser friske tal fra det amerikanske arbejdsministerium. Det er det højeste tal, siden der blev indført dagpenge-statistik i 1967.

Dermed er ledigheden blandt dagpengeberettigede på kun en uge steget fra 3,2 procent til 3,6 procent. Det høje antal dagpengemodtagere viser dog kun en del af billedet, for mange amerikanere er ikke berettiget til dagpenge. De seneste tal viser, at arbejdsløsheden samlet set er på 7,2 procent af arbejdsstyrken.

Fortsat nye arbejdsløse i jobkøen
Alene i sidste uge steg antallet af amerikanere, der for førtste gang ansøgte om arbejdsløshedsdagpenge, med 3.000 til 588.000. Økonomer havde ellers på forhånd ventet et fald til 575.000 nye arbejdsløse.

Alt tyder på, at arbejdsløsheden vil fortsætte med at stige. Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg venter cheføkonom John Silvia fra storbanken Wachovia at arbejdsløsheden i USA vil være på 9,5 procent ved udgangen af næste år, hvilket vil være det højeste niveau siden 1983.

Alene sidste år forsvandt 2,6 millioner arbejdspladser i USA. Det er det største fald siden afslutningen af 2. verdenskrig.