Amerikansk »kongetal« bekræfter: Flere renteforhøjelser på vej

Amerikansk økonomi bliver ved med at skabe nye job og bidrager dermed til en bedring i husholdningernes købekraft. Det er en vigtig stabiliserende faktor, når der er så mange kastevinde i den globale økonomi. Det betyder også, at marchen mod højere renter fortsætter med uformindsket styrke.

Der bliver fortsat skabt tusindvis af nye job hver dag i USA. Det holder hånden under økonomien og vil give højere renter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nam Y. Huh/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Arbejdsmarkedet i USA fortsætter med at buldre derudaf, og også i maj blev der skabt masser af nye job.

Det kan man læse ud af det »kongetallet« – den månedlige amerikanske jobrapport – der fredag viste, at der i maj kom 390.000 nye job til i den amerikanske økonomi. Samtidigt forblev arbejdsløsheden på 3,6 procent, og samlet viser rapporten, at flere amerikanere har søgt tilbage til arbejdsmarkedet i sidste måned.

»Den amerikanske økonomi er glohed, og det smitter af på arbejdsmarkedet. Set over det seneste år er der hver måned i gennemsnit blevet skabt omkring 500.000 arbejdspladser. Hvis vi ser bort fra forskydningerne skabt af coronakrisen, er det den højeste jobskabelse i adskillige årtier,« skriver Kim Blindbæk, seniorøkonom i Sydbank, i en kommentar.

Også lønningerne viser, at det er fuld fart på USAs økonomi. Samlet steg de 5,2 procent i maj, hvilket dog er et fald fra aprils 5,5 procent.

»Selvom lønstigningerne aftog lidt i forhold til april, er det fortsat meget høje lønstigninger set i et historisk perspektiv. Det sætter en tyk streg under, at den amerikanske forbundsbank (Federal Reserve, red.) vil fortsætte med at stramme pengepolitikken i den kommende tid,« siger Kim Blindbæk.

Finansmarkedet har i øjeblikket indregnet rentestigninger på 50 basispunkter i USA ved Feds møder både den 15. juni og 27. juli.

»Investorerne er i øjeblikket meget bekymrede på grund af udsigten til en strammere pengepolitik. Obligationsrenterne er braget op, og aktierne har haft det svært i år. Tilbage i 2018 ændrede Fed pengepolitisk kurs efter stor bølgegang på de finansielle markeder. Det skal investorerne næppe sætte næsen op efter denne gang,« tilføjer han.

Forventningen om yderligere stramninger i amerikansk pengepolitik blev også med det samme afspejlet i finansmarkedet. Renten på tiårige amerikanske statsobligationer – verdens vigtigste – skød op med seks basispunkter til 2,97 procent, og er nu tilbage på det højeste niveau siden 18. maj. Samtidigt tog dollaren et hop opad og koster nu 6,96 kroner. Tidligere på fredagen kostede en dollar 6,91 kroner.

Også aktiemarkedet prøvede at indregne udsigten til fortsat stigende renter. I stedet for at juble over det stærke arbejdsmarked, dykkede amerikanske futures. Futures for det it-tunge og rentefølsomme Nasdaq-indeks var, kort efter kongetallet kom ud, nede 1,5 procent, mens S&P 500 futures faldt 0,9 procent.

I Danmark faldt eliteindekset C25 også tilbage til plus på 0,7 procent. Tidligere på dagen var indekset oppe over en procent.